Tarvitsemmeko konnektivismia?

Näin pitkälle olen päässyt: seitsemäs opintoviikko CCK08 kurssilla ja kyselen koko ”teorian” mielekkyyttä. No olen tietysti alusta asti kysynyt ja siksi menin mukaan: selvittääkseni oman kantani. Ajatuksia kyllä herää:

1. mikä on oikeastaan oppimista koskeva teoria, miten sellaisen nimityksen voi ansaita. Tästä on mm. kurssin Moodlessa pitkä keskustelu general palstalla, huomasin vasta eilen.

2. yksi käänne sisässäni tapahtui kun opiskelimme käsitteitä groups and networks ja toisen fasilitaattorimme mustavalkoinen ajattelu paljastui – siihen ei kerta kaikkiaan voi mennä mukaan jos kaveri vaatii pelkkää rationaalista network toimintaa ja heittää roskiin kaikki ryhmiä koskevan tietämyksen ikään kuin hän omistaisi sen käsitteen. Terry analysoi hyvin blogissaan tätä (katso Timo 24.10. vinkit). Samoin moni muu, en nyt jaksa linkkejä hakea 🙂

3. Tuo kysymys aikaisemmasta tietämyksestä vs miten kohtaamme joka hetki uuden maailman – se on kyllä peruskysymys. Mutta kun olen viimeiset 20 vuotta elänyt työpaikassa jossa nopea muutos on tiedostettu ja laitettu opsiin ja ennen kaikkea käytäntöihin, niin… en minä millään jaksa hypätä jokaisen ismin perässä. Ajattelen että kaikki vilpitön kehittäminen on Ok ja aika näyttää mihin pääsee milläkin. Olen nähnyt monen uudistavan liikkeen syntymän ja kuoleman, niissä on omat vaiheensa.

4. Yksi ajatus nousee mieleeni kun koko ajan tuputetaan että connection on oppimisen ydin: tuntuu niin tutulta. Pavlov oivalsi tuon vuonna 1906 kun koirat oppivat odottamaan ruokaa kellon kilahduksesta. Tästäkin on keskustelua käyty kurssin Moodlessa. Kysyisin että onko lopulta teoriaa kehitettykään tuon jälkeen, kaikenlaista yritystäa on kyllä . Koko ajan olemme oppineet myös ehdollistamalla, jokainen.

Huomatkaa että melkein kaikki CCK08 materiaalit ovat avoimia ja seurattavissa. Mielenkiintoisia kurssilaisten blogeja löytyy minun lapsellisen blogini blogrollista.

Yksi vahva elämys syntyi kun huomasin että Timo Rainion blogin voi automaattisesti kääntää ties kuinka monelle kielelle. Itse kun tuskalla kirjoittaa englanniksi niin … muutamilla blogeilla on myös suora seuranta vierailijoista. Tuntuu hassulta kun oma nimi ja suomenlippu näkyy ylimpänä heti kun menee sisään. On tämä ihmeellistä! Ja vielä ihmeellisempää: yksi SL avatar seuraa tätä blogiani:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *