Mitä oppiminen mahtaa olla?

Olen opiskellut tai roikkunut 11 viikkoa kurssilla opiskelemassa konnektivismia ja konnektivista tietokäsitystä. Sisällöissä on vahva yhteiskunnallinen panos ja vielä yleisempääkin, kaaosteoria ym. Olemme saaneet luettavaa ja ennen kaikkea tilaisuuksia ajatusten ja kokemusten vaihtoon.

Aloin mukamas kirjoitella lopputyötä joka koskee verkostojani ja oppimistani. Siksi piti päästä kirjoittamaan tällä ainoalla osaamallani kielellä mitä ajattelen oikeasti. Totta kai olen oppinut englantia, kummasti herkistyy seuraamaan natiivien kielenkäyttöä ja matkii sanontoja, ottaa sanoja käyttöön. Mutta muuta oppimista?

Olen nähnyt miten online kurssi voi toimia kun se on avoin koko maailmalle. Se siis voi toimia ja oikein hyvin. Hyvin tarkoittaa että opiskelijat ovat oikeasti syttyneitä asialle ja sitoutuneita ja tukevat toisiaan. En ole nyt kiinnostunut pudonneista enkä lurkkijoista, meitä aktiivisia on vaikka kuinka. Enemmän kuin olen ehtinyt seuraamaan, paljon enemmän. Materiaalia on tarjolla ja parhaista otan joskus printtejä, alleviivailen. Lukeminen ei kuitenkaan ole se tärkein juttu vaan vuorovaikutus muiden kanssa. Tunnistan ujouteni ja arkuuteni mutta kirjoitan silti ja tukea saan.

Vahvuutena tunnistan oman verkko-opettajuuteni ja verkostoelämäni jota olen vuodeen verran rakentanut online. Sen juuret ovat vielä kauempana eli tietoisessa opiskelijaa voimistavan pedagogiikan rakentamisessa (elinkautinen projekti). Viimeisenä vaiheena oli intensiivien vetäminen verkossa Pekan kanssa, se oli ihan samaa kuin tuolla nykyisellä kurssillani paitsi että meillä oli 30 opiskelijaa eikä 300. Ilmiöt jäsentyivät kun niistä kirjoitimmekin. Siksi olen voinut osallistua ja kokea sen ”normaalina”. Onhan siellä kuultu kaikki normaalit rutinat selkeyden ja palautteen puutteesta mitä aina kuulee kun uskaltautuu pakottamaan opiskelijat vapauteen ja vastuunottoon. Tuotakin on muutama kymmenen vuotta työstetty.

Piti kirjoittaaa omasta oppimisesta: onko helmiä ne hetket kun kohtaa kiehtovasti ajattelevan ihmisen – voisinpa tsekata onko se kiehtovuus aina = ajattelee kuten minä, tuon olisin voinut itsekin sanoa tai tuon kuvan laittaa, tuon jäsennyksen. Tai onhan siinä maar jotain erilaista mikä kiehtoo… Ihmistä ei kai voi kohdata kuin sillä tasolla mihin itse pystyy, usein vielä väsyneenä iltaisin. Taisi olla salainen unelmani pystyä syvälliseen keskusteluun.. Viikko on vielä edessä eikä maailma mihinkään sulkeudu sen jälkeenkään. Unelman voin siis säilyttää.

Kurssilta voisi saada arvosanankin asteikolla A+ A B+ B C+ C D tai F=failure. En ole laittanut sitaatteja sääntöjen mukaan enkä tehnyt käsitekarttoja, siitä rangaistaan. Osan lopputyön kriteereistä hyväksyn:

 • depth of analysis of personal learning networks and articulation of insight gathered through reflection
 • form of delivery (luova tekniikoiden käyttö ja keskeisen idean esiinsaanti niiden avulla yms)
 • clear articulation of oustanding questions and concerns, including potential ways to resolve these
 • clear plan or approach to begin adopting – or reasons for not – connectivist principles in my professional development as well as teaching and learning.

Siinäpä se: analyysin syvyys, luovat esitystavat, selkeät tulevaisuuden kuvat ja perusteltu opetustyö. Selkeyteen pitänee pyrkiä, aina senhetkiseen parhaaseen selkeyteen vaikka tietääkin ettei mikään ole pysyvästi selkeää, vai?

Yksi kommentti artikkeliin ”Mitä oppiminen mahtaa olla?”

 1. Kommentoin itselleni vielä loppuillasta kun luin mitä tuli kirjoitettua.
  Alan tuossa arvioda samalla sitä aikaa miten monta vuotta, vuosikymmentä olen mitäkin ajattelua ja osaamista rakentanut. Onko aina niin että vaikka tietty kurssi kestää viikkoja niin tuotokset ovat koko edeltävän elämän aikaansaamaa?
  Itse asiassa on vaikea sanoa mitä tuli nimenomaan viimeisen kolmen kuukauden aikana, ei paljon. Kaikki aikaisempi pyrkii aina säilymään ja säilyttämään itsensä, uuteen pääseminen on kovaa työtä. Tuo on ihmisen pulma.
  Prosessissa elän, tein mitä tahansa tulevalla viikolla niin CCK08 lopputyö on siinä mukana jotenkin ja konnektoituu..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *