Kuka ajattelee puolestasi?

”Yrityksillä ja yhteisöillä on niin kiire, etteivät ne enää ehdi ajatella. Niinpä ne ulkoistivat ajattelun.” Näin hauskasti alkaa Talouselämä lehden artikkeli 16.1.09 ja esittelee sitten muutamia puolestamme ajattelevia ihmisiä. Kirjoituksessa oli niin monia koskettavia kohtia että se sai minut miettimään omia kokemuksia. Pysyn nyt verkko-opettajuudessa blogin teeman sisällä (jos maltan).

Myönteistä on ollut löytää sometu-verkostosta DevelOpe ryhmä (lisätty seurattaviin). Mainio idea tehdä blogi yhdessä, järjestää seminaari, julkaista esitykset ja jatkaa keskustelua sometussa. Itsellekin kolahti moni asia: pedagogiset skriptit syvällisemmin esiteltynä ja keskustelu luonnontieteiden oppimisen eroista humanistisiin. Oppimisesta puhutaan yleensä vain jälkimmäisen kautta, on virkistävää kun joku uskaltaa sanoa ettei keisarilla ole vaatteita, ei se noin ole kaiken oppimisessa. Siis löysin verkostoa jossa jatkan. Sain mahtavia linkkejä eteenpäin. Aika asettaa rajoja, miten paljon mihinkin, miten syvälle mihinkin. Joka tapauksessa tulkitsen DevelOpe verkon Yhdessä Ajattelemiseksi.

Kukaan ei ole varsinaisesti päättänyt ajattelun ulkoistamisesta. Ajattelu on vain valunut ulos yrityksistä, ministeriöistä ja laitoksista, jatkaa Talouselämä 2, s.24

Verkko-opetuksen ajattelua pyrittiin edistämään kokoamalla asiantuntijoita viime talven aikana. Voi että tuntui makealta päästä mukaan 🙂 Raportti Hyvässä kasvussa kokosi ajatuksemme – mitä sitten? Se on linjassa Sitran ja muiden Tulevaisuusryhmien kanssa. Tällainen toiminta on kai yleisesti hyväksyttyä?

Mutta entä arkipäivä työssä ja omassa yhteisössä? Uppoaako aika tulosraportointiin ja palaverista toiseen juoksemiseen ym. Kukaan ei enää lue, ei ehditä ajatella? Siksi tarvitsemme blogeja jotta oma ääni ja ajattelu ei ihan tyystin unohtuisi. Julkaisujakin kirjoitetaan siksi että hanke vaatii, kukaan ei aiokaan lukea niitä. On soma laittaa hyllyyn julkaisu ja vieraiden on pakko olla siihen ihastuneita kun lahjaksi saavat. Minäpä saan ensi viikolla yhden, heh heh. Ja sitten ilmoitan sen tulosraportointiin (se on siis Oikeaa Työtä).

Varmaan myös sosiaalisen median piirissä on paljon ns olevinaan keskustelua, pintaraapaisuja. Puhutaan niitä näitä – kohteliaisuus ja hyvä käytös estävät ilmaisemasta varsinaisia ajatuksia. Tekemistä riittää, luulen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *