Digitaalinen voimistuminen

Lueskelen Maarit Mäkisen väitöskirjaa otsikon aiheesta. Aihe on mielestäni tärkeä ja koskettaa omia intressejä. Olen ennenkin löytänyt hänen julkaisujaan digitaalisen voimistumisen spiraalista. On tarpeen mallintaa miten se etenee: mahdollisuudet, taidot, osaamiset, itsetunto ja voimistuminen, yhteisö ympärillä vuorotellen liikkuvat ja liikuttavat eteenpäin..

Mäkinen on seurannut digitaalista voimistumista Tampereella, Brasiliassa, Keniassa ja asunut USA:ssa  tutkijana. Hänellä on tietoa eri kulttuureista – kaikissa on kuitenkin voitu toimia ja viety jollain lailla voimistumista eteenpäin. Tampereelta on mukana Mansetorin lisäksi romaanien yhteisö. Mäkisen intressi on tasa-arvon edistäminen. Itselle tuo monikulttuurisuus avaa perspektiivejä kun tahtoo muuten pudota tähän suomalaiseen elämään ja alkaa pitää tätä normaalina.

Väitös on tehty journalismin tutkimusyksikössä, mikä saa minut vertaamaan mediatutkijoita vs ihmistieteilijöitä. Median kautta taitaa nopeammin päästä kiinni muutokseen kuin ihmisen mielen kautta.

Tutkimuksen taustaan on koottu monitieteisesti yhteiskunnalliset, psykologiset ja yhteisölliset tekijät – kaikki tarvittava perustietous joten sitä kannattaa lukea. Voimistava pedagogiikka on kiva käsite, Freire on yksi tuttu nimi. Miten ihmeessä voimistumista täällä hyvinvoivien ja koulutettujen suomalaisten keskellä voisi edistää. Mäkinenkin mainitsee miten manselaiset seurasivat keskusteluja mutta kirjoittamisen kynnys oli yllättävän korkea. Niinpä. Elearningeuropa sivustolla törmäsin pohdintaan konnektivismista .. jossa todettiin ettei eurooppalaiset voi kirjoittaa julkisesti mitään omaa uraa mahdollisesti vahingoittavaa. Siksi ollaan sitten hiljaisia vaikka julkaisun välineitä olisi käytössä mitä. Hohhoijaa, huomaan sanovani usein 🙂

Yksi kommentti artikkeliin ”Digitaalinen voimistuminen”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *