Asukkaana ja vierailijana webissä

Nyt olen innoissani: olen löytänyt ihmisen joka auttaa ymmärtämään paikkani webissä, olen löytänyt jäsentelyn joka auttaa paikantamaan itsensä ja historiansa. Se on David Whiten malli Visitors and residents. Olen kuunnellut viimeiset vuodet diginatiivi ym ikäpolvijuttuja ja aina mielessäni ajatellut että minua ei sitten voi olla olemassa. Prenskyn diginatiivi vs immigrantti asettaa vastakkain sukupolvet ja vaikeuttaa kehittämistä esim oppimisen maailmassa. Se on niin tyhmää ja turhaa.

Kysymys ei ole akateemisista tai teknisistä taidoista vaan kulttuurista ja motivaatiosta, sanoo David tuossa videossa joka on myös visuaalisesti ja pedagogisesti nerokkaasti rakennettu (vastaavaa ajateltua taidokkuutta en ole Suomessa nähnyt kuin Pekka Himasen esittämänä).

Olen verkko-opettajana asukas virtuaalimaailmassa ja rakentanut brandin blogini ympärille (tuli mieleen miten yritin artikkelissa sanoa tätä v 2006, se korjattiin virheenä, heh heh).  Verkosto on välttämätön ja feedien käyttö sieltä täältä, sekä jatkuva osallistuminen, jota harrastan virtuaalissa koska haluan olla vapaa. Kaikki opetus-ohjaustoimintani on verkoissa (ei, tällä viikolla kaksi tuntia lähitapaamista – pitää muistaa). En ole asukas joka jakaa yksityiselämänsä.

Olen vierailija FBssa ja seuraan siellä hyvinkin monenlaisia ihmisiä, mutta harvoin kerron itsestä. Tosin synttärit huomattiin siellä tehokkaimmin. Ihan kiva kun aamulla odottaa onnittelu toiselta puolen maapalloa. Qaikua vilkaisen joskus ja Twitteriä. Ne ovat asukkaille suunniteltuja kuten tuossa osoitetaan ja minun on vaikea löytää mieltä niihin ts verkko-opettajien piiriin olen siirtymässä sielläkin mutta se on vielä kesken. Suomalainen Qaiku on kanavien kautta helppo vilkaista mutta pienen porukan sisäänlämpiävää heittelyä se minun silmissä vielä on.

Davidin videossa sivutaan myös samaa sosiaalisen median kuplaa jonka tiedostin sometun twitterkeskustelussa: taito käyttää uusia medioita on todellakin vain tuo taito eikä ole syytä rakentaa ao ihmisten ympärille jotain viisauskuplaa.

Kiehtovaa on jatkaa tästä ajattelun ketjua eteenpäin. Miten virtuaalimaailman asukkaaksi kasvaminen tapahtuu ja miten oman tiensä rakentaa itse kukin. Ei ole kyse iästä eikä sukupuolesta eikä koulutuksesta vaan kulttuurista ja motivaatiosta. Se on niin totta. Jotain hyvin kannustavaa sisältäni pitää löytyä koska lähiympäristö ei ole tukenut eikä houkutellut. Saan teknistä tukea esim lapsiltani mutta sosiaaliseen mediaan olen mennyt ennen heitä.

Olenpa outo tyyppi mutta tästä päivästä lähtien saan sentään olla olemassa. Ja kiitos uusien medioiden pääsen illalla kehittämään ajatuksia tästä eteenpäin Davidin ja CCK08-09 opiskelijoiden kanssa 🙂

5 kommenttia artikkeliin ”Asukkaana ja vierailijana webissä”

 1. Wow Heli!

  Olipa mielenkiintoista tavaraa – kyllä sinä vaan jaksat aina lyödä puhuttelevaa tekstiä tiskiin. Tuossa oli paljon tuttua ja paljon aukesi omasta toiminnasta ja etenkin toimimattajättämisestä verkossa. Ehkä verkossakin on – ja miksei olisi vaikka olisi hyvä olisi ettei olisi (..täh?) – samaa identiteettiin vaikuttamista tai kohdistuvia paineita, kuten in real life. Osaan se vaikuttaa muokaten ”samikseksi”, osalla se nostaa defenssit pystyyn, vain harva osannee suodattaa hömpän, hypen suhteessa aitoon asiaan ja ajatteluun.

  >Davidin videossa sivutaan myös samaa sosiaalisen median kuplaa
  Voi damn, minä toivoin, että tuo olisi vain omaa hölmöä harhaluuloa – tämä on tullut ajatuksena ikävän usein vastaan – tarkoittaako se sitä, että se tulee myös ilmiönä vastaan. Tai sen ilmiöitä on jo nyt.

 2. Palasin juuri Daven kanssa keskustelemasta, heh heh. Siis ylimääräinen Elluminate.

  Kas kun et tullut mukaan, sen järjestivät ne CCK08 tutkimuksen tehneet Roy ja Jenny ja John ja Dave oli mukana koko 1,5 tuntia, George vain osallistujana.
  Siellä käytiin uudelleen läpi videon sisältöä – useimmat pitivät ihmeen hämäränä tuota jakoa resident -visitor mutta minulle se antoi tosi paljon. Ihan toista kuin diginatiivi ihailut.
  Tulevaisuuden suuntana Dave viitoitti että ei enää puhuta tekniikoiden kielellä vaan puhutaan kulttuureista ja motivaatiosta, vau. Olemme tasan oikealla tiellä, edellä aikaamme mikä on usein hitusen hankalaa.
  Olin niin ujo etten tunnustanut että minulla olisi ollut ihan hyvä mikki vaan kirjoittelin pelkästään kun se on helpompaa, sanoin ettei oo mikkiä. Naurettavaa käytöstä kyllä kun oli mukava pieni porukka mutta itselle pitää sallia näitä heikkouksia.
  Hohhoijaa keskiyö lähestyy.. hyvää yötä!

 3. Olipa mainio video, blogiin perehdyn myöhemmin. Minulle tuo antoi eväitä käsitellä asioita uudeta näköiulmasta omilla kursseillani.

 4. Samaa mieltä. Innostaa kun löytää jotain mikä puhuttelee ja saa pohtimaan miten itse ja opiskelijat voivat missäkin toimia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *