Internetix pajoissa on kiva vierailla

Olen tässä parin päivän aikana katsellut Otavaopiston pajoja ja nautiskellut monista esityksistä. Olin kuullut kehuttavan aiemminkin, mutta en koskaan päässyt suoriin osallistumisiin, mainiota että monet on nauhoitettu. Oppimista, kansalaisvaikuttamista, sosiaalista mediaa. Erilaisia puhujia ja toteutuksia. Paneeleista on välitä, en ole koskaan tykännyt, mutta kalamalja on pirteä tapa keskustella.

Minua viehätti erityisesti Ari Lepoluoto ja moniosaava kansainvälisiä hankkeita tekevä tiimi, siinä haistoin asiantuntevuutta. Myös Second Lifestä tuttu Yolanda Hirvi kertoi elävästi kokemuksistaan ja sai yleisön mukaan upeasti. Vaihtoehtopedagogiikoissa kiinnosti niitä toteuttaneiden kokemukset – ilmeisesti arvostan enemmän ihmisiä joilla oikeasti on kokemusta. Ihailin Kaisa Langea kun hän uskalsi sanoa kansakoulua paremmaksi kuin nykyistä koulua. Olen kyllästynyt mustavalkoiseen traditionaalisen koulun leimaamiseen, se toistuu niin usein. Huomataanko että kaikille tarjottu koulu nousee kuitenkin vaikuttavimmaksi tekijäksi kun valtioiden kehitystä tutkitaan (esim Kajanoja).

Aloin myös pohtia vaikuttavuutta ja mahdollisuuksia tämän maailman parantamiseksi. Olen samaa mieltä Mikkelin kaupungin kehitysjohtajan kanssa että Otava opisto on ottanut paikkansa mainiolla tavalla. Kuka antaa arvoa ja kuka kadehtii ja leimaa vain yhdeksi Suomen kansanopistoista. Vihollisia löytyy usein läheltä, ei maar se ole vain savolaisten piirre. Yksi on oppilaitosmaailman keskinäinen kilpailu, yliopisto vs. ammattikorkeakoulu toivottavasti asettuu uomiinsa vähitellen. Opistot ovat vapaita tuosta kilpailusta mutta ei niiden elossa pysyminen ja kehittäminen ole varmaaan mutkatonta.

Sosiaalisen median ihannointi on alkanut tympäistä minuakin, väsymystä on ilmassa. Hyvin mustavalkoista ajattelua se tuottaa: ihan sama mitä maailmassa tapahtuu kunhan minä saan netistä tiedon nopeammin kuin toimittajat häh häh. Erilaisuuden kohtaaminen netissä ei ole aina hauskaa sekään. Kun on tilaisuus helposti ja nopeasti olla esillä, sitä tilaisuutta käyttävät he jotka haluavat olla esillä. Ei siinä porukassa aina ole ihailtavaa.

En tarkoita että Internetix pajat olisivat yksipuolisia, päinvastoin. Oli mukava kuulla kun kalamaljassa haettiin myös sitä mikä on pysyvää. Kannattaa vilkaista pajojen sisältöjä.

Yksi kommentti artikkeliin ”Internetix pajoissa on kiva vierailla”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *