ITK2010 vielä kerran

Onko tarpeen todeta että arvostan ITK tapahtumia ja monesti kokenut sen innostuksen nousun paikan päällä. Nämä etäyhteyden herättämät ajatelmat eivät ole mitätöintiä vaan omaa opiskeluani.

Tänään katsoin pitkästä aikaa Stephen Downesin sivuja ja huomasin hänellä olleen toinenkin esitys ITKssa. Sen katsominen sai minut kirjoittamaan. Olin viime syksynä paikan päällä Elluminate istunnossa jossa hän esitti samoja ajatuksia. Se palautui mieleen ja pohdin mitä hän yrittää sanoa. Alussa on massiivisen kurssin välineistöjen esittely, OK, noita käytettiin. Sitten hän siirtyy oppimisen käsitteeseen ja antaa uusia omia merkityksiä moneen otteeseen. Se on hänen tapansa toimia. Hän on itse opiskellut filosofiaa ja historiaa ja toimii tutkijana Kanadassa vaikkei ole tohtori. Hän toimii subjektiivisesti ollakseen tutkija ja yksin ollakseen konnektivismin teorian rakentaja. On varmaan yhteydessä moniin ihmisiin mutta esiintyy yksin ja julkaisee omissa nimissään.

Hän jostain syystä suhtautuu avoimen kielteisesti psykologiaan ja kasvatustieteisiin ja opettajakuntaa tölväisee mielellään ohimennen. Myös yliopistot ja tieteelliset julkaisut ovat tulilinjalla. Nyt hän on rakentamassa kriittisen ajattelun kurssia josta on ehkä itse innostuneempi kuin CCK kursseista. Noissa slideissa hän kuvailee lähtökohtansa ja hakee jonkinlaista uutta kieltä internet-toimintaan. Oppimisesta, varsinkin aivotutkimuksesta, hän tietää sen mitä kuka tahansa maallikko. Voihan olla että tuon rakennelman sisällä on nerokasta uuden hakemista. Filosofian rakentelua en pysty arvioimaan, on siinä reippaasti lätkitty kaikki samaan taulukkoon. Kannattaa mennä kurssille mukaan testaamaan omaa ajattelua globaalissa porukassa.

Mielenkiintoisia tutkimuksia on tulossa esittelyyn Networked Learning -kongressissa. Seuraan nimiä Jenny Mackness, Roy Williams, Sui Fai John Mak ja Frances Bell. CCK-kurssille osallistui monia ansiokkaita oppimisen tutkijoita joihin oli tilaisuus verkottua. Siitä olen ikuisesti iloinen. Tulipa mieleen hauska video jossa Stepheniä haastatellaan hänen periaatteistaan. Yhteys häneen katkesi aina CCK-kurssin vaiheessa ’groups and networks’ kun emme omaksuneet sokeasti hänen käsitteitään. Kiintoisaa että hän haluaa käsitellä nimenomaan kriittistä ajattelua.

Olen pitkään pidätellyt itseä kirjoittamasta tähän tapaan, mieluummin nostan myönteisiä esimerkkejä. Onhan tämä sitäkin mutta ihmettelin kyllä miksi SD tänä vuonna kutsuttiin ITK-keynote puhujaksi? No on hän paljon tehnyt ja ahkerasti jaksaa toimia edelleen. Sitä paitsi harmaat kiharat, vau – sukulaisielu ilman muuta, entinen hippi ja vasemmistolaisen lehden toimittaja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *