Päin uutta päivää nousevaa

Olen nautiskellut ammatillisen opettajakorkeakoulujen uudesta julkaisusta Sosiaalinen media ja verkostoituminen, toimittajat Pekka Ihanainen, Pekka Kalli ja Kari Kiviniemi, julkaisija OKKA-säätiö. Minusta voimme olla ylpeitä saavutuksistamme ja yhteistyöstämme. Julkaisussa liikutaan monilla tasoilla, ollaan ajan tasalla erinomaisesti ja kerrotaan miten paljon on jo tehtykin. Tulevaisuuteen ollaan kallellaan kuten meillä on tapana ollut 🙂

Oma kirjoitukseni haluaa sanoa, että virtuaalisesti on tie avoin maailmaan ja hyvin monenlaisia mahdollisuuksia on parhaillaan kokeilussa ja arvioinnin kohteena. Suomalaiset sosiaalisen median kehittäjät saavat huomiota minulta ja muilta. Globaalissa kehityksessä ollaan selvimmin kiinni konnektivismin ja käytäntöyhteisöjen kautta. Kehittämisen kohteena ammatillisissa opettajakorkeakouluissa ovat jo olleet kokonaiset koulutusohjelmat, valinnaiskurssit, opetusharjoittelun ohjaus, dialogiseen vuorovaikutukseen oppiminen. Mobiilikokeiluja on koko ammatillisen koulutuksen kentältä. Tunnen ylpeyttä luettuani julkaisun juuri läpi ensimmäistä kertaa kokonaan. Toimittajilla on ollut kokonaisuus hyvin hallussaan.

Käytännön kokeiluja raportoidaan hyvin realistisesti ja ajoittain hiipi mieleen että samat pulmat toistuvat vuodesta toiseen. Ihminen ei hevin muutu ja työn kehittämisen rajoja ei ole helppo ylittää vaikka asenteet olisivat periaatteessa oikeansuuntaiset. Tiedän itsekin että vain siirtymällä osa-aikaiseksi pääsin paremmin sisään kehittämiseen (tästä kiitos Suomen eläkelainsäädännölle). Nyt nämä kokemukset helpottavat eläkkeelle siirtymistä. En putoa tyhjään vaan jatkan monipuolista elämää globaaleissa virtuaaliyhteisöissä.

Haluan lopuksi kertoa nykyisestä PLENK2010 opiskelusta, joka on viikon pyörinyt ja on koko ajan avoin, aktiivijakso 10 viikkoa, mutta ei sulkeudu senkään jälkeen. Minusta sisältö on suoraa jatkoa tuossa julkaisussa esitetylle. Nyt vain voi globaalilla tasolla selvittää miten Personal Learning Environment ja Network käsitteet parhaimmillaan toteutuisivat. Siellä pääsee itseä parempien nörttien pariin ja aina tarttuu jotain hihaan. Minä en siis ole lainkaan nörtti mutta pärjään silti. En myöskään ole hyvä englannissa; moni on saanut kuunnella epäilyjäni että voinko osaanko uskallanko. Kyllä voi ja on kiehtovaa. Kaikkea voi myös seurata ilman tunnuksia, ihan sivusta.

Minusta tuo osallistuminen on hyvä tapa harjoitella elämää kaaoksen keskellä ihan rauhallisena. Teen mitä haluan ja mitä ehdin, en suinkaan istu koneen ääressä jatkuvasti. Blogiin kirjoitan ehkä pari kertaa viikossa. Mietin linkitänkö johonkin omaan blogipostiin parhaita löytöjä vai miten etenen tällä kertaa. Voin suositella Following listaani vilkaistavaksi. Edellisen kurssin koonti löytyy tag:lla store. Monet ovat viikon aikana koonneet mutkikkaita kuvioita omista PLEstään, minua ei huvittanut. Ihan kivaa siellä on, kun vaan elelee eikä keskity itseen vaan tapahtumiin. Tätä ennen vilkaisin miten keskustelu (taitaa menna suoraan tuosta linkistä jos avaat Discussions) laatimani Google kartan kanssa etenee: Fiji-saaren kaveri oli jo uinut lähelle Mexicoa vaikka sijoitti itsensä Fiji:n Suva:an alunperin. Tein kartan, vaikken koskaan ennen ole tehnyt ja nyt siellä on yli 4200 käyntiä ja paljon nuppineuloja. Downes linkittää minuun silloin tällöin, taitaa olla uusimmassa Dailyssä heti alussa. Tämä kaikki on ihan mahdollista, helppoa ja kivaa.

Tulkaa mukaan ja kertokaa opiskelijoille. Eikö PLENK voisi olla osa englanninkielistä opekoulutusta? Jarmo Talvivaara PKamk:sta on listoilla, samoin Riitta Suominen Tampereelta. Helsingistä minua tervehti kaveri, jonka nimi kertoo ulkomaisesta taustasta. Ja lurkkijoita varmaan on koska postituslistalla on reippaasti yli tuhat. Aktiivisten osallistujien määrä on kuitenkin aina pieni, koska ihmisillä on työnsä ja elämänsä eikä aikaa liikene. Kiva että järjestävät näitä opintoja ja nyt näihin liittyy tutkimustakin, mistä erityisesti iloitsen. Twitter hashtag #PLENK2010 ja sama toimii monissa jutuissa, nykyään tekevät jotain lehtiä tviiteistä ja ties mitä. Täällä sopii kysyä suomeksi…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *