Nettielämää Facebookissa

Olen yhä useammin huomannut ajattelevani tämän suomenkielisen blogin lopettamista. Onko tässä mieltä? Perustin blogin verkko-opettajana 2007 ja sellaisena tämä verkostoitui Suomessa mielestäni mukavasti, tietysti muiden isompien verkostojen ja kokeneempien blogaajien avulla. Mutta nyt olen eEläkeläinen kuten Sanna Bauer eilen minut nimesi Otava-opiston pajan yhteydessä ohimennen.

Minä tykkään tutkia näitä verkkoelämän ilmiöitä ja nyt innostuin Facebookin tarjoamasta sosiaalisesta graafista, joka antaa minulle peilin naamakirjan verkostoihin. Tässä kuva minun tämänhetkisistä verkoista, niin kaukaa ettei naamoja tunnisteta.

FBnetwork
En ollut ajatellut aiemmin näitä, vastasin vain hajamielisesti kutsuihin ja joskus itse pyysin kaveruutta. Nykyisin seuraan päivittäin naamakirjaa, sinne on helppo heittää sisältöä ja kommentoida. Olen alkanut viihtyä siellä.

Kolme isoa verkostoani ovat kansainvälinen verkosto vasemmalla, suomalainen kehittäjäyhteisö keskellä ja siihen kietoutunut entisen työpaikkani kehittäjäyhteisö. Ylhäällä on tyttäreni yhteisö, alhaalla miehen sukulaiset (uusi verkosto tältä syksyltä, tuli tarpeeseen), ja lisäksi irrallaan entisiä työtovereita. Onpa ihan irti yksi henkilö, jonka kanssa opiskelimme sosiaalista mediaa v 2007. Minusta oli kiva nähdä tämä kuva.

En ole niin tietoisesti ajatellut että mitä on missäkin, mutta kansainvälinen verkosto on enemmän twitterin puolella. FB vihjailee ajoittain että olisi näin monta yhteistä ystävää tietyn henkilön kanssa mutta en näe tarvetta laajentaa naamakirjan yhteisöä siihen suuntaan. Parasta FBssa on kevyt yhteydenpito Suomessa, on mukava seurata ihmisten elämää  paljon laajemmin kuin mitä muuten voisi tehdä ja tulisi tehtyä. On yhteyksissä toki syvyyttäkin, tytär raportoi ensimmäisen lapsenlapseni strategiset mitat neuvolakäyntien jälkeen välittömästi. On kiva kommentoida samaan viestiin kuin hänen ikätoverinsa.

Ilmeisesti mulla on hakusessa nyt paikka suomalaisessa keskustelussa, kun yhteydet ovat elävämpiä muualle. Tänäänkin ilahduin kommentista jossa minua kuvattiin henkilöksi jonka globaali mentorointi laajenee. Muualla voin antaa asiantuntemuksestani ja oppia toisiltaan. Suomessa kun yritän kommentoida saan vastaani oikaisuja, tunnen ajattelevani väärin. Olenko siis toisinajattelija? Oikeastaan mulle riittää ne muutamat ihmiset Suomessa jotka ymmärtävät minut oikein. Jatkanko toisinajattelijan kysymysten tekoa edelleen vai lopetanko? Mutta paketoinko tämän blogin? ja miten senkin voisi tehdä? Ainaista valintojen tekoa …

8 kommenttia artikkeliin ”Nettielämää Facebookissa”

 1. Facebookissa voi toki pitää yhteyttä ihmisiin, samoin Twitterissä, mutta kummassakaan ei kyllä pysty syvällisesti ajattelemaan asioita ja ulkoistamaan tätä ajattelua digitaaliseen muotoon. Sinunkin blogistasi on sen verran ajattelemisen aihetta tullut, että ihmettelen, missä se luova puolesi näkyisi ilman blogia? Toki voit siirtyä podcasteja tai videoita tuottamaan, mutta se nyt on ehkä pelkkä sävyero. Twitterissä voi jaella muiden kirjoituksia ja olla verkottunut, mutta ei siellä voi omia ajatuksia kunnolla esiin tuoda – paitsi ihan pieniä ajatuksia, jotka ovat vain rajallisesti kiinnostavia.

 2. Kiitos Tarmo,
  vai että luova puoleni näkyy ja tästä blogista saa ajatuksia – tuohon kai minun uskoni tuppaa horjumaan jos palautetta ei saa.

  Keskustelujen hajoaminen on yksi pulma josta sinäkin olet maininnut. Tämän postauksen keskustelu on FBssa kun oivalsin heittää sinne (sitähän tämä koski) .. näytti sitten hupaisalta kun täällä oli 0 kommenttia.

  Twitteriä mietin juuri, olisiko mahdollista tviitata viisaasti kun minusta se on edelleen tyhmä väline. Ihmiset kopioi kuulemaansa mutta tuntevat osallistuvansa ja olevansa mukana. Tuntekoot, ei se ole minusta pois mutta ei myöskään anna..

  Siis haaste: ajattele miten tviittaat!

  Minä harkitsen jatkamista, ei se seuraajien määrä vaan laatu 🙂

 3. Blogissa palautteen saaminen vaatii yleisöltä enemmän viitsimistä kuin FB:ssä peukuttaminen. Käytännössä jos blogissa kirjoittaa hyvin pureskeltuja ajatuksia ja kokonaisuuksia, ei useinkaan voi lukija todeta muuta kuin että ”Hyvä kokonaisuus”. Tällaista harva jaksaa kommenttina kirjoittaa. Jos kirjoittaisit vähän keskeneräisempiä tai muuten raflaavampia kirjoituksia, voisi niihin syntyä enemmän kommentointiakin.

  Mutta joo, kannattaa katsoa, saatko tähän edublogs-ympäristöön sen FB:n tykkää-painikkeen ja Twitterin ”Tweet this”-painikkeen. Ne ovat käteviä tapoja lukijan vaivattomasti jakaa löytämäänsä hyvää sisältöä.

 4. No pitää miettiä jatkamisen tapoja, jospa jotain suomenkielistä blogausta jatkan jossain, mutta taidan siirtää tämän paketin muualle kun en ole enää ope. Tästä voisi tehdä jotain, en tiedä vielä mitä.

  Tarmo, olin jo vähällä vaihtaa vidgettejä parempiin mutta jos teen isomman remontin niin… ja olen edelleen arka noiden kaa kun en ymmärrä mistään mitään 😉

  Sanna moi, oli kivaa pajassa viime perjantaina. Mieleen jäi teidän seniorin kommentti että 90-luvun rikokset on jo vanhentuneita. Se oli hauska ja muistutti minua että kiitostakin antaessa voisi harkita. Olin ihan vilpitön kyllä mutta enhän tunne häntä enkä tiedä mitä kaikkea hän on tehnyt …
  Ai että perspektiiviä ja kysymyksiä, hyvä ohje

 5. Minusta tuo sana eEläkeläinen on kohdallasi hyvä. Mietinpä vaan mitenkähän tulevaisuudessa kaikenlaiset mentoroinnit ym. kehittyvät sähköisen maailman kautta. Samoilla areenoilla taapertavat sekä alalle pyrkivät, alalla opiskelevat, alalla työtä tekevät ja jo eläkepäiviään viettämään siirtyneet. Olet hyvä esimerkki eEläkeläisestä, joka antaa virikkeitä ja ajateltavaa vielä palkkatyössä ahertavillekin. Voisin kuvitella että tää eEläkeläisen elämäs on aika hauskaakin. Voi jättää taakseen kaiken ”känkkäränkkämaailman” työpaikoilta ja keskittyä innokkaisiinn vanhoihin ja uusiin ihmisiin ja asioihin. Hyvää vuodenvaihdetta
  T.eOpettaja Juha

 6. Kiitos Juha,
  on elämä aika hauskaa kieltämättä. Saa aamuisin herätä silloin kun sopivalta tuntuu. Eikä tarvitse alistua mihinkään järjettömyyteen työelämässä, tosiaan ei enää.
  Hyvää vuoden vaihdetta itselle, olet tullut entistä tutummaksi FB kautta kun irrottelet siellä välillä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *