Suomalaiset verkoissa

Sain virikkeen ajattelulle YLE:n isosta pajasta, jossa julkistettiin otsikon mukainen tutkimus. Jarmo Lahti kirjoitti paikalla olleena omia kokemuksistaan blogiin. Se sisältää myös slidet tutkimuksen tuloksista. Minä olen vain kuunnellut luennon Yle areenasta. Twitter hashtag #yleseg ohjaa tietojen äärelle.

Suomalaiset (1800 ihmistä) segmentoituivat monimuuttujamenetelmillä kuuteen porukkaan: tyytyväiset, funktionaaliset, tiedonjanoiset, sosiaaliset, teknologiset ja aktiiviset. Ryhmät erottuvat toisistaan mahdollisimman paljon, mistä haluaisi enemmän tietoa miten se toteutettin. Onko kyse edes henkilöprofiileistä vai kyselylomakkeen muuttujista vai mistä? Minäkin (kuten Jarmo) sijoitan itseni jokaiseen. Toinen mukava tieto olisi otanta, ketä nämä ihmiset ovat muuta kuin 15-74 v ja tietokoneella, sähköpostilla vastanneita?

Kuuntelin kärsivällisesti koko luennon ja tuli siinä sijoitusten logiikka osittain selitetyksi. Ryhmien nimet kuvaavat osittain koko elämänasennetta (tyytyväiset, sosiaaliset, aktiiviset) ja vain osittain internetin  käyttöä. Kuuden ryhmän netin käyttö monipuolistuu kuvatussa järjestyksessä (slide 15) ja samalla tulee mukaan ikä. Kolme ensimmäistä ryhmää on yli 45v ja loput nuorempia.

Tulokset tuntuvat hyvin selviltä sinänsä: tietoa haetaan pikkuisen (tyytyväiset), eri tarkoituksiin (funktionaaliset) ja vielä enemmän (tiedonhaluiset) tai sieltä haetaan ”kaikkea” (aktiiviset). Sosiaaliset ja teknologiset sen sijaan erottuvat suuntautumisellaan – epäilemättä totta, nettiin pääsee kumpaakin tietä. Oikeassa elämässä ihmiset vielä muuttuvat koko ajan ja vaihtavat osallistumisensa tapoja. Aineisto oli viime lokakuulta.

Minulle tuli kaipuu saada tolkkua tuloksista, löytää käsitteitä jotka auttaisivat ymmärtämään verkkoelämää ja sen muutosta. Löysin marraskuulta 2009 oman  postauksen jossa esittelin asukkaat vs vierailijat webissä, Oxfordin yliopiston tuottaman jaottelun opiskelijoiden eroista. Dave White esittelee tuloksen videolla ja TALL bogissa kirjoitettuna. Minusta tuossa on mieltä: ihminen orientoituu nettiin joko työvälineenä tai asuinpaikkana. Jokainen tuntee välineenä käytön, mutta asumisen voi oppia vain kokemalla, kokeilemalla. Sitä on muuten vaikea ymmärtää.

Valinta vierailija-asukas toiminnassa voi vaihdella työelämän ja yksityiselämän välillä, esim. Dave oli asukas enemmänkin työelämässä. Muutoksia omassa suhtautumisessa voi seurata tuolla nelikentällä. Samantapaista jäsennystä käytti Tuija Aalto ammatillisen verkkoidentiteetin kuvauksissa mm. Löydy-kirjassa.

Vierailija-asukas orientaatio voidaan kuvata myös jatkumona jossa useinkin liu’utaan paikasta toiseen, ei ole kyse pysyvistä eroista. White puhuu Open Universityn podcastissa tästä jatkumosta. Itselleni tuli kuunnellessa oivallus siitä miten webin välineet voivat muuttua paikaksi omassa mielessä samalla kun orientaatio huomaamatta muuttuu kohti asumista (esimerkiksi kun GoogleDocs on kavereita samaan aikaan). Mutta aina on mahdollisuus valita miten toimii.

Ihanne ei kai ole jatkuva verkoissa roikkuminen vaan tietoinen käyttö. Kiintoisa keskustelu YLEn pajassa nousi nuorten tietoisesta vastustuksesta (taidealat, filosofisesti orientoituneet). Eivät kaikki jotka osaavat/ osaisivat käyttää tietokoneen mahdollisuuksia, huumaannu niistä vaan voivat pitää tärkeämpänä muuta elämää.Tämä valinnan oikeus unohtuu, kun yksisilmäisyys ja ikärasismi tunkeutuvat näihin kartoituksiin verkon käytöstä.

Itse en näe mieltä selvittää ulkoisia käyttäytymisiä tietyllä hetkellä, vaan ymmärtää ilmiöitä syvemmin. Mutta innostuinpa tämän verran ja uskon YLE:llä olevan oikeat pyrkimykset pitää huolta meidän tarpeista 🙂

Yksi kommentti artikkeliin ”Suomalaiset verkoissa”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *