Suorapuheinen pelinkehittäjä

Viileän sään kunniaksi jatkan kirjoittelua. Aiheena on Ville Vuorelan puheenvuoro toukokuun pajassa Otavaopistossa. Aihe oli vuorovaikutuksen uudet muodot joita hän katsoi pelialan ammattilaisena, luokitellen itsensä opetusalan vastapooliksi. Kilpailee lasten huomiosta keinoin joilla voittaa koulun. Ei ole ylpeä kaikesta mitä tekee mutta tärkeintä on myydä omia tuotteita ja onnistua siinä. Minä ihastuin tuohon rehellisyyteen.

Gamification, pelimäistyminen yläkäsitteenä hän kuvasi vuorovaikutuksen pinnallistumista, lyhenemistä ja varsinaisen vuorovaikutuksen kuolemaa. Sen paikalle tulee pisteiden keruu milloin mistäkin, kaverien määrä, seuraajien määrä ym. Internet on ääliöiden äänitorvi ja uusia välineitä tuotetaan hyvällä menestyksellä. Sosiaalinen media automatisoi markkinoinnin, kulttuuriset meemit leviävät viruksen tapaan. Viestintävirta turruttaa, on vain kohinaa ja tarvitaan yhä voimakkaampia shokkeja huomion saamiseen. Yksityisyys on myyty, olemme kaupan mainontaa varten.

Ville arveli tietoinflaation olevan käynnissä: vain nopeat provosoivat heitot kiinnostavat, pelillisiä koukkuja käytetään ja ne varastavat kaistan (ennen meillä oli aivot). Kilpailu ystävistä sun muusta on johtava juoni, elektroninen sosiaalinen kiipeäminen. Paniikin lietsontaan joukkomedia sopii hyvin, tiedon merkitys hämärtyy. Ihmisellä on tarve laumoittua ja sulautua johdettavaksi (viittaus 1-9-90).

Villen esitys oli linjassa edellä kertomani BBC-Krotoski ohjelmasarjan kanssa. BBC sarjassa maailman johtavat netin rakentajat kertoivat näkemyksistään ja huolistaan, tässä sain kuulla yhden pelintekijän autenttisen arvion. Ihanalla suorapuheisuudella, se virkisti. Mieleeni palautui jostain ihme syystä Marcuse: One- dimensional Man, teos 60-luvulta kun opiskelijoiden vallankumous käynnistyi. Kaikki teoksen kuvaamat uhat ovat toteutuneet ja jatkamme edelleen yksiulotteista lyhytnäköistä elämää. Marcuse olkoon esimerkki lähestymistavan erosta 60-luvulla ja nyt. Silloin pyrittiin ymmärtämään yhteiskunnan toiminta läpikotaisin, nyt riittää lyhyet tietoiskut, kuvat, videot ja kaikki otetaan vastaan sellaisenaan ilman arviointia. Ero on huima. Verkolle kiitos siitä että teos on sinne skannattu ja useita haastatteluja löytyi helposti sekä Herbert Marcuselta että Franfurtin koulukunnalta yleisemmin. Niitäpä voisin kuunnella enemmänkin: on siis toinenkin tapa elää verkoissa.

Toinen kytkentä Villen esityksestä nousi mielessäni Sometime2011 tapahtumaan, jota vilkaisin muutaman kerran kotoa. Näin tyhjiä tuoleja, kepeyttä ja iloisuutta ja keskustelua tekniikan toimimisesta. Sinne kai kokoontuivat he jotka halusivat leikkiä uusilla välineillä, mikäs siinä. Silmään pistää yhdenmukaisuus kokemuksesta, kaikki ovat osa onnellista perhettä ja tukevat toisiaan. Monet olivat kurkkimassa hyötyä itselle ja se sitten avarrettiin jakamisen ihanuudeksi. Minua kiinnostaa tämä ilmiö: onko se vastavoiman rakentamista sille mistä Ville Vuorela puhuu vai onko se tuon linjan toteuttamista? Osallistujat saavat uuden piste-ennätyksen monella areenalla, FB ja Twitter ovat täynnä ystävälisäyksiä. Miten ihanaa, jeah?

3 kommenttia artikkeliin ”Suorapuheinen pelinkehittäjä”

  1. Pidin kirjoituksestasi. Epäilen kuitenkin some-kehittäjien suhtautuvan enimmäkseen moniulotteisemmin oppimiseen. Lyhytjännitteisyyden kasvu on kuitenkin selvästi havaittavissa, nuorissa ja vanhemmissakin.

  2. Kiva kun kommentoit, Tuomo.

    Aloin miettiä mikä on some-kehittäjä, eroaa varmaan koukuttavien pelien kehittämisestä mutta ei heti tule mieleen mitä some-kehittäjä kehittää. Taidan olla kyllästynyt yliampuvaan myönteisyyteen ja siksi tuo Ville Vuorela piristi.
    Krotoskin BBC-sarjassa käytiin läpi ihmisen käyttäytymistä netissä ja siellä on skannaus, skimmaus ym nopea hyppely paikasta toiseen vallannut tilan lukemiselta. Samat tutkimukset oli Nicolas Carrin kirjassa Mitä internet tekee aivoillemme, jota kirjaa olen täällä käsitellyt. Vaikkei pitkiä juttuja lueta niin kirjoitan silti 🙂 ja etsin kavereita jotka tykkää analysoida.

    Oliskos tämä nyt esimerkki postauksesta joka on kyllin provosoiva, ehkä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *