Miten käsitteen voi omistaa?

Virike tähän kirjoituksiin heräsi eilen kun arvostamani Kielipoliisi halusi määritellä MOOC-käsitteen – viikottain aina joku käsite avataan tiedoksi. Teksti pitää tietysti paikkansa, eihän kielipoliisi voisi muuta kirjoittaakaan, mutta: mitä siinä jätetään sanomatta? Ohjaako se väärään suuntaan? Tiettyyn suuntaan ainakin ja nimeää vain kaksi gurua.

Tästä avoimen online-opiskelun käsitteestä on keskusteltu muuallakin. Ei niin kauan sitten muutama konnektivismi-kurssilainen teki artikkelin englanniksi Wikipediaan ja siitä keskusteltiin. Täytyy myöntää että minulle se oli EVVK, miksi ihmeessä pitää määritellä jotain minkä voi pitää itsestään selvyytenä: ”massive open online course” ovat kaikki yksinkertaisia sellaisenaan ymmärrettäviä. Mistä oikein on kyse? Tuo tapahtui amerikkalaisen edumooc- kurssin aikana, joka kurssi sinänsä oli osoitus ettei enää ole kyse kahdesta miehestä. Eikä koskaan ollutkaan, ensimmäinen avoin kurssi oli ennen CCK08 ja toimi kuulemma hyvin.

Onkohan kyse valtataistelusta, ”patentin” hakemisesta webbimaailman verkostoissa? Viimeksi leimahti Jeff Lebow:n organisoimissa Casteissa. Haettiin parempaa nimeä MOOCast:lle ja Jeff päätyi COOLcastiin: Collaborative Open Online Learning. Minä aloin heti kannattaa COOL-käsitettä. Olin samaa mieltä että massive johtaa harhaan, ja aina on korostettu että ei ole kyse kurssista, miksi siis sanotaan course? NO, termi on jo vakiintunut, mutta mihin. Se koira älähtää mihin kalikka kalahtaa ja niinpä toinen MOOC-guruista käski palaamaan ruotuun ja määräsi jopa että ei saa puhua kollaboraatiosta vaan pitää olla ko-operaatiot. Tuolta taisi olla minun ärtymyspohja. Onko tämä aikuisten tasa-arvoista opiskelua? No sitä löytyy niistä lukuisista avoimista opinnoista jotka ovat menossa ja tulossa. Seuraan esim. Jeff Lebow:n lähetyksiä, joissa tapaa monia avointen kurssien konkareita. Siellä seurataan kaikkia avoimia opintoja ja oikeasti kuunnellaan tasa-arvoisesti, mistä nautin.

Vastaavia omistuksia on varmaan Wikipedia pullollaan, enpä ole tuota ennen ajatellut. Kriteeri merkitykselle on klikkausten määrä ja kun maine on saatu se säilyy kun webissä samat asiat ja ideat kertautuvat striimeissä. Vilkaisin Tuhat sanaa -blogia ja siellä on linkki Chris Messinan esitykseen, Mindtrekin oli viime viikolla. Sinut on ohjelmoitu, otsikoi Tuija Aalto blogauksensa. Yritän seurata miten minua ohjelmoidaan, jaksan vielä räpistellä 🙂 Kaipailen arvioivaa kriittistä ajattelua, liekö se jo historiaa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *