Vuorovaikutus on yhteistyön ytimessä

Oli helppo uskoa Annaleena Airan väitöstutkimuksen tulos, että vuorovaikutushaasteiden ratkaisu on avain toimivaan työelämän yhteistyöhön. Väitöstilaisuus oli eilen ja kävin kuuntelemassa huvikseni. Yhtenä kohteena olivat teknologiavälitteiset yhteistyön muodot jotka minua erityisesti kiinnostavat nykyisessä elämässäni. Väitöskirjan nimi on Toimiva yhteistyö – työelämän vuorovaikutussuhteet, tiimit ja verkostot. Se löytyy digitaalisena, mikä ilahdutti ja sai lukemaan. Vastaväittäjänä oli Sanna Järvelä, mikä oli yksi syy osallistumiseeni. Halusin kuulla keskustelun oppimisen psykologian ja puheviestinnän asiantuntijan kesken.

Tutkimus on tehty huolellisesti ontologisista ja epistemologisista lähtökohdista johtaen ja kelvannee malliksi henkilöille jotka haluavat oppia työelämän jäsentämistä tieteellisen tutkimuksen keinoin. Itse olen paljon miettinyt tuota huolellisuuden määrää ja merkitystä, mihin kannattaa satsata missäkin tilanteessa. Tutkimus sisältää lyhyet yhteenvedot kustakin tuloksesta, ne ainakin tulevat luetuksi. Toinen iso ansio tutkimuksessa on sen aineisto, että se on kerätty aidosta työelämästä, jonka tutkija tunsi sisältäpäin, kuitenkin jättäen oman yhteisönsä tutkimuksen ulkopuolelle. Osaamisklusterit on koottu asiantuntemuksen perusteella monilta paikkakunnilla. Myös esitystapa on hyvin selkeä ja miellyttävä lukea, kai viestinnän ammattilaisuus ilmenee toiminnassa. Kannattaa siis vilkaista linkkiä.

Teknologiavälitteisyys nosti esiin ongelman että uusien välineiden käyttöönotto tuppaa olemaan hidasta, ihmiset ovat aluksi passiivisia. Työtapojen muuttaminen on aina se iso haaste. Vuorovaikutusta tulkittiin klassisen teorian mukaan: tutustuminen, kuohunta, normien haku, työskentely ja pysyvä haaste tuntuu olevan kuohuntavaiheen ymmärtäminen myönteisenä eteenpäin menona. Aion tarkistaa vielä mitä uusista verkoston teorioista on käytetty, ainakin Haythornwaite oli tuttu nimi. Selvä kuilu kuitenkin tuntuu olevan tieteenteon ja virtuaalielämän välillä. Olin alkuviikon Learning Analytics toisessa konferenssissa LAK12 jossa kolme päivää raportoitiin uusia helppokäyttöisiä datakeruun kokeiluja. Elämä juoksee aina tutkimuksen edellä ja vaikea on havainnoida tai jäsentää sitä mikä on vasta muotoutumassa. Jotain ymmärsin yksilön ja verkoston uudesta laadusta. Twitterin #LAK12 on nopea keino konferenssiaineistoihin vielä nyt ja pääsivulle tulee varmaan linkki äänityksiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *