YLE arvotutkimus ja minä

Vastailin YLE:n laajalti uutisoituun arvotutkimukseen ja löysinkin itseni varsin osuvasti:

Pandakarhu – Vasemmistolaiset arvoliberaalit, 21% suomalaisista
Ryhmän tyypillinen edustaja:

Ikä 50-79 vuotias Sukupuoli nainen Asuu  > 100 000 asukkaan kaupungissa Ammatti eläkeläinen, Koulutus ei painotusta
Panda on maailmanparantaja ja julkisen talouden ystävä. Hän on kaupungissa asuva eläkeikäinen nainen. Panda vihkisi homot, vähentäisi energiankulutusta ilmaston hyväksi ja on sitä mieltä, että naiset eivät ole vielä tasa-arvoisessa asemassa miehiin nähden. Pandan mielestä sosiaalituet eivät passivoi ihmisiä liikaa eikä suomalaisia myöskään holhota ylen määrin. Hän ei missään tapauksessa yksityistäisi terveyspalveluja nopeammin. Panda ei halua rikkoa lakia vaikka oma moraali sanoisi toisin. Toisaalta hän ei usko, että ihmisryhmä määrittäisi taipumusta rikollisuuteen.
Ainoa missä erosin oli lain rikkominen tarvittaessa, ilman muuta sitä voi tehdä!

Pirstoutunut Suomi oli otsikko tutkimuksen nelikentälle. Työstin sitä kuvaksi tähän tapaan

arvotMuutamalla muutoksella huomasin siirtyväni yksilökeskeisiin talousliberaaleihin, mikä mielestäni kuvaa hyvin yleistä mielipiteen muutosta. Jos en hyväksy valtion tukemaa ei-kannattavaa työllistämistä tai arvelen sosiaalitukien joskus passivoivan liikaa niin olenkin kettu, yksilökeskeinen talousliberaali.

Nelikenttä herätti ajatuksia tulevaisuudesta. Jos me vanhat naiset elämme pitkään niin pandat säilyvät. Mutta jos seuraamme aikaa ja muutumme median ohjaamina, olemme kohta kaikki talousliberaaleja. Kun Facebookissa kerroin tulokseni niin sain kommentteja  ikätovereilta joiden kanssa maailmaa muinoin parannettiin. Minua kiinnosti, että mitä mahdollisuuksia reflektioon tästä jutusta löytyy.

Twitterissä näkyy toivan parhaiten #arvokone. Muutama kettu ja pystykorva (yksilökeskeinen konservatiivi) on siellä kertonut tuloksensa.

Yksi kommentti artikkeliin ”YLE arvotutkimus ja minä”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *