Imatran Yhteislyseon ylioppilaat 1964-65 hanke

pihalla

Toukokuussa meillä 1964 ylioppilailla oli tapaaminen Imatran Valtionhotellissa. Kerroin luokkakokouksesta kahdesti tässä blogissa

Kesäkuun alussa kirjoitin ensimmäistä kertaa ideasta tuottaa yhdessä materiaalia meidän luokkalaisten elämästä Tarina Imatran yhteislyseon.. porukasta. Muutamia bloggaajia oli jo valmiina: Eppis, Ilmo ja Pike. He kirjoittavat aikajärjestyksessä hallitusti, minä hyppelin ajankohdasta toiseen ja siksi teen nyt tämän koonnin nähdäkseni mitä on tullut tehtyä. Tämä koonti helpottanee myös lukijoita valitsemaan mikä ketäkin kiinnostaa.

Blogikirjoituksia olen suoraan tähän teemaan tehnyt 27 (toukokuussa 3, kesäkuussa 6, syyskuussa 8, lokakuussa 3, marraskuussa 1 ja joulukuussa 6). Kommentteja on kirjoitettu yhteensä 165. Niitä on tullut 11 eri koulukaverilta, joista Pike ja Pertti H. kommentoivat eniten. Lukijoita on ollut jatkuvasti. Lisäksi keskusteluja ja kommentteja on Facebookin puolella, kun olen siellä tiedottanut uusista kirjoituksista. Siellä minulla on nyt 10 entistä luokkatoveria kaverina, kun ennen luokkakokousta ei ollut yhtäkään.

Pariin kertaan olen palannut kysymään hankkeen kiinnostavuudesta:

23.10. Kiinnostaako hanke …? ja 15.12. Imatran yhteislyseon muisteloita -mikä kiinnostaa? Siellä on tilastoja kävijöistä. Helsinki johtaa, Jyväskylä toinen, Tampere kolmas jne. suomalaisia kaupunkeja tai paikkakuntia riittää monta sivullista. Ei tämä siis ihan yksinäistä touhua ole ollut. Tuo 23.10. posti sisältää linkit Eppiksen, Piken ja Ilmon blogeihin heti alussa. Suosittelen lämpimästi, ne innostivat minua ja opin paljon uutta.

Minua kiinnosti nimenomaan sitoa omaa ja luokkatoverien elämänkaarta suomalaisen yhteiskunnan murroksiin ja siksi referoin tutkimuksia. Olemme suuren murroksen sukupolvi ja ensimmäisiä suuria ikäluokkia. Isät palasivat sodasta 1945 ja töitä riitti elämän kuntoon saattamisessa. Köyhiä oltiin, koululuokat olivat suuria, mutta oppikouluun voi päästä myös työläiskodeista. Näitä yleisiä puitteita olen hahmottanut seuraavissa kirjoituksissani:

 • 11.6. Suomalaisia elämänkertoja
 • 11.9. Suomalainen murros elettynä ja koettuna
 • 26.10. Koululuokka pienoisyhteiskuntana (vanha kasvatustieteen väitöstutkimus)
 • 16.12. Oppikoulussa 1950-luvulla (keskustelua lehdistössä)
 • myös 14.1. kirjoitettu YLE arvotutkimus ja minä kuuluu tähän joukkoon.

Omasta elämänkerrasta olin kirjoittanut jo v. 1997 kun tyttäreni tarvitsi aiheen internetohjelmoinnin opintoihin ja halusi minun tekevän kotisivut. Ne jäivät työpaikan palvelimelle ja ovat vain levykkeellä. Osia niistä siirsin takaisin käyttöön:

 • 28.6. Oman elämän etsimistä sisältää jotain osia, samoin aiemmin tehty
 • 1.4. 2013 Kampus kuohui 70-luvulla. Tämä liittyi ao. Facebook-ryhmään.

Varsinaisesti kirjoittelin oman elämäni syyskuussa reippaasti alusta loppuun :

 • 12.9. Mitä sain kotoa mukaani? tässä siis lapsuus ja kotitalo
 • 13.9. Mitä opin kouluvuosina tulevaa elämää varten?
 • 14.9. Yliopistossa opittua – 60-lukulaisuus
 • 15.9. Elämän käännekohdat – 40-vuotias itsenäistyy
 • 17.9. Onnellinen aikuiskouluttaja opettajakorkekoulussa
 • 18.9. Viimeinen elämänvaihe.

Lukioajan täsmennykseksi tuli loppuvuodesta muutama kirjoitus VI. luokasta ja ylioppilastodistuksista. Ne syntyivät kommenttien ja käydyn keskustelun myötä.

 • 30.11.Imatran yhteislyseon VI. C (sisältää luokkakuvan ja nimet)
 • 3.12. Istumajärjestys VI. luokalla (minun päiväkirjasta koottuna)
 • 17.12. Mihin tarvitsin ylioppilastutkintoa (sisältää tietoa 1964 ylioppilaskirjoituksista)
 • 22.12. Ensimmäinen rakastuminen, aihe virisi Katriinan kirjeestä Ilmolle

Luettelo tuntuu jo pitkältä, mutta jotain mielestäni tärkeää vielä puuttuu. Kirjoittaessani ja lukiessani luokkatoverien ja muiden julkaisemia tarinoita, huomasin olevani erityisen kiinnostunut siitä mikä elämää ohjaa. Jo kesäkuussa kirjoitin aiheesta

 • 29.6. Missä vaiheessa valitsin itse? siis oikeasti itse ja missä määrin kuljin virran mukana..
 • 22.9. Elämänkulun metaforia sivuaa samaa teemaa kuvituksen kautta.
 • 12.10. Luonnonlapsia vai kasvatettuja? pohdin mitä kasvatuksesta tarttuu ja mihin voi vaikuttaa itse missäkin iässä
 • 28. 10. Muuttuuko koululainen ja mihin suuntaan?

Minulla oli idealistinen tavoite että olisimme koko luokka, me vielä elossa olevat 🙂 kirjoitelleet elämästämme kukin omalla tavallaan. Olemme jo siinä iässä että meidän ei tarvitse kilpailla eikä osoittaa mitään vaan jokainen tarina on yhtä kiinnostava. Kuten Martti Lindqvist sanoi teoksessa Hyvä elämä (1984, 44)

Ihminen saa elämästä sen mitä etsii. Valloittajalle maailma on saalistuspaikka, kauppamiehelle markkinahalli, elostelijalle tarpeiden tyydyttämisen kenttä, kiipijälle tikapuut. Ihmiset katsovat omaa kuvaa maailman peilistä. Valoisa puoli: maailmaa voidaan muuttaa hämmästyttävän paljon katsomalla sitä uudella tavalla.

Olen hakenut uutta katselukulmaa omaan menneisyyteen ja saanut sitä monessa kohdin. Hanke on ollut antoisa jo tähän mennessä. Jatkosta en tiedä. Tällä hetkellä ainakin Ilmo kirjoittelee Amerikan kierroksestaan Ylioppilaskuoron kanssa ja Eppikseltä & Pikeltä odotan jatkoa.

Voin lisätä suorat linkit kirjoituksiin jos haluatte ne jokaiseen. Helposti ne löytyvät myös, kun aloitatte blogin etusivulta jolloin ainakin tietokoneella näette navigointipalkit oikealla. Voitte valita kuukauden joka kiinnostaa tai hakea hakutoiminnolla mitä vaan. Imatra on tagi kaikille.

Kommentit ovat tervetulleita, vaikka tällä hetkellä tarkistan jokaisen ennen julkaisua. Nettielämän harmi on asiattomien viestien saanti.

8 kommenttia artikkeliin ”Imatran Yhteislyseon ylioppilaat 1964-65 hanke”

 1. Minun aktiivisuuteni on vähän lopahtanut ja olen ollut vain Facebookissa aktiivinen. Kirjoittanut olen 1940-1950 -luvun tapahtumia. Tarkoituksena lapsuuden kelaaminen ihan vaikka kirjaksi asti. Minusta ne ajat eivät oikein kuulu tähän sarjaan.
  Lähestyvä riemuylioppilasjuhla tosin tuo mieleen myös kevään 50 vuotta sitten; kirjoituksiin ja tentteihin valmistautumisen ym. Ehkä saamme kevään kokouksestamme lisää kirjoittajia. Ainakin aion kertoa tästä projektista.

 2. Hei Pike

  Teillä on tosiaan vuoden 1965 riemujuhla edessä. Pitäkää hauskaa! Myös 1963 juhlaan löytyy googlaamalla linkki helposti. Siellä olivat Lampiset joista kirjoitin koska Arja on mun serkku.

  On tämä ollut antoisaa jo näinkin ..

 3. Se näytti olevan Imatralaisen lehtijuttu. Valtionhotellin portailla otettu kuva.
  Meillä on vähän erilainen juhla, koska pidämme sen Imatran Kylpylässä.

 4. Moi Heli, laitan järjestelytoimikunnalle tämän sivun linkin ja odottelen kommentteja, josko tämän voisi laittaa myös ennen juhlaamme vuoden 1965 ylioppilaille lähtevään kirjeeseen.
  Miksei voisi – kyllä varmaankin tai ainakin viimeistään kerron sitten toukokuussa tästä hankkeesta.

  1. Tämä blogi on julkinen ja kenen tahansa luettavissa ilman sen kummempia lupia. Itselle tämä tulee esiin myös googlaamalla koulun nimellä, en tiedä tuleeko kaikille.

   Teillä on siis toukokuussa 1965 riemujuhlat. Niistä varmaan kuulee sitten ja kuvia olisi kiva katsella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *