Lukion toinen luokka, VIIB 1962-63

Nyt kirjoitan suoraan Piken blogin innostamana. Hän kun on huolellisesti julkaissut luokkakuvan ja onnistuin kopioimaan sen itselleni digimuotoon. Kiitos siis kuvasta!

7b_62-63Siinä me olemme, 39 tyttöä ja Peltsu. Kolme luokkaa on onnistuttu yhdistämään kahteen. Tällä välin olen oppinut että myös VI.B luokalla oli pari poikaa ja tyttö(jä?) jotka siirtyivät A-luokkaan vaikka eivät olleet matikkalinjalla.

Omassa päiväkirjassa seitsemäs luokka alkaa maininnalla ”39 tyttöä, 0 poikaa ja ihan typerä luokka”. Vaihtelua luokan kokoonpanossa oli aineitten mukaan. Tuohon aikaan puolet luki pitkää saksaa ja puolet englantia. Lukiossa oli vielä latina ja ranska valittavana, ja sielutiede. Koulunkäynnistä mainitsin päiväkirjoissa vain opettajat ja korjasin hiukan lapsellisia asenteitani. Tuntien aikana lähetetyt laput vähenivät. Tuulikki sai ajokortin mikä oli tapaus. Iltakävelyt kulmilla ja ketä siellä nähtiin – ne olivat edelleen merkittävä tapaus. Kulmilla käytiin Puterolla (Buttenhof) tai Jäsärillä (Jääsken baari) juomassa pullo Colaa yhdessä. Talvella hiihdettiin pitkiä matkoja.

Lukiossa ystävystyin yhteisten koulumatkojen vuoksi Imatrankoskella asuvien kanssa, Lappeentietä kuljettiin ja juostiin kouluun viimeiset metrit. Irska asui kauempana mutta hän tuli mukaan siihen porukkaan jonka kanssa valmistauduin kokeisiin. Siinä näin erilaisia koteja kun yöpyminen kuului pakettiin. Pikestä oli päiväkirjoissa vain yksi maininta, kun luettelin ketä luokkatovereita oli ollut tansseissa Ukoskassa tai Vuoksenniskalla. Nyt sitten tutustumme toisiimme 🙂

Koulukaverien muisteloista olen tiedostanut, miten oppilaat jakaantuivat pienryhmiin ja harrastivat ihan erilaisia asioita. Koulua käytiin tai oltiin käyvinään ja lukion loppua kohti vastakkainen sukupuoli alkoi kiinnostaa, mutta yksilöiden väliset erot olivat huimia kaikessa tässä. Hassua että vasta nyt 50 vuoden kuluttua voin tämän erilaisuuden nähdä. Koululaisena näin vain sellaista mikä itselle silloin sopi. Niinhän se elämä sujuu – mutta nyt ollaan avaramielisiä ?

16 kommenttia artikkeliin ”Lukion toinen luokka, VIIB 1962-63”

 1. Kiva, että sait kaapattua kuvan noin hyvänä. Sielutiedettä minä luin, ehkä sinäkin. Tuo lappujen lähettelyhomma jäi minulta kirjoittamatta. Se ei ollut mitään vähäistä toimintaa. Lappuja on vieläkin päiväkirjojen välissä. Kulmilla kuljin minäkin ja Napin kulmalla seisoskelin, vaikka en ihan nurkilla asunut.

 2. Merkittäviä aikoja nämä. Pikku naisia olimme jo ja kova oli säpinä luokassa, kun lappuja lähetettiin. Minut ja Marja pistettiin istumaan kauemmaksi toisistamme, kun ei opetuksen seuraamisesta meinannut tulla mitään. Ja sitten taas saimme istua peräkkäin koemielessä. Heli joutui sijaiskärsijäksi tässä showssa, mutta hienosti kestit, kiitos!
  Marja asui ihan aitiopaikalla keskustassa. Hänellä oli tapana istua ikkunalaudalla seuraamassa ketkä tutut kulmilla kävelivät ympyrää. Kätevää tällainen ystävä, kun oli heti selvillä tilanne kun itse kulmille ehti.
  Latinaa olin lukevinani. Ranskan olisin valinnut, mutta kun siihen liittyi myös piirustus, en vain voinut.

  1. Niin, Marja puuttuu tästä kuvasta ja monet kuvassa olevista eivät koskaan valmistuneet ylioppilaiksi. Ihmisiä poistui johonkin, keskikoulusta pääsi konttoriin töihin. Minun yo-luokalta reputti 11 keväällä ja vain 6 heistä onnistui syksyllä. Jäikö tämän kuvan tytöistä osa tulematta 8.lle omasta päätöksestä, en tiedä. Moni tuplasi luokan kaksikin kertaa, oli monenlaista suuntautumista. Pitääpä tarkistaa, olivatko esim. Jatta ja Lankisen Leena 8.luokan kuvassa.

  1. Piti kaivaa esiin 8. luokan kuvat ja yo-kuvat. Ei ole Jattaa eli Marjatta L mutta Ravattisen Marjatta kyllä pääsi samana vuonna kuin minä.
   – Olen just lueskellut muisti-sivustoja veljeä varten ja tuli hassu olo etten tiedä mitä muistan ja mitä en. Uskoin kun sanoit 🙂

 3. Pitää kirjoittaa muistiin hämmästykseni kun laskin 8.luokan tytöt: vain 25, kun tässä saman luokan kuvassa vuotta aikaisemmin oli vielä 39. Enpä olisi uskonut.

 4. VI B:ltä tuli seitsemännelle luokallemme (VII A siis) vain Raijaksen Lauri ja tytöistä Tarja N. näin äkkiseltään muistellen. Harrihan (josta tuli sitten myöhemmin vakuutusasiamies) lopetti koulunkäyntinsä muistaakseni kuudennen luokan jälkeen, oliko peräti jo ennen lukuvuoden loppua.

 5. Tuo Harrihan oli siis Kärkkään Harri, mutta hänhän lopettikin jo syyslukukauden jälkeen. Tarkistin asian IYL:n ao. kouluvuoden kertomuksestani.

 6. Muistaakseni meidän aikanamme oli IYL:ssa pitkän englannin kielen lukijoita jo hieman enemmän kuin saksan kielen lukijoita. Saatan arvella väärinkin toki.

  1. Englannin ja saksan lukijoita oli yhtä paljon ainakin niissä ikäluokissa (kuten meidän) jossa aloitti neljä rinnakkaisluokkaa. Kaksi luokkaa luki saksaa ja kaksi englantia pitkänä. Enpä tiedä mitä se viides luokka teki, kun joinakin vuosina aloitti enemmän.
   On tuosta iso muutos nykyiseen englanninkielen valta-asemaan.

 7. Hei. Heti kun aloin laskea, niin löysin tästä kymmenen luokallejäänyttä. Kenet unohdan? Jos tuo takanasi oleva Jatta on Laakkonen tai Laitinen, niin se on kirjoittanut 1965 ja tulee meidän juhlaan.

  1. Mun takana on Laitisen Marjatta, jota Jataksi kutsuttiin. Ensimmäiseksi huomasin että mihin hän katosi ja Lankisen Leena joka asui hänen naapurissa raja-alueella. Kävin Jatan luona ennen jotain koetta yhteisopiskelemassa ja siksi muistan hänen kotinsa. Hän taisi myös olla joskus Imatralla tai Vuoksenniskalla tansseissa, vaikka asui kauempana.
   Kerro terveisiä jos tapaat!

  1. Laskuissa menee aina sekaisin 🙂 en muista kaikkien nimiä edes. Mutta luokalle jääminen oli siis hyvin tavallista.

 8. Kyllä meidän aikanamme oli jo hieman enemmän pitkän englannin lukijoita. Milloin oli tuo viides rinnakkaisluokka keskikoulussa, se oli nimenomaan pitkän englannin lukijoita. Katselemalla noita vanhoja vuosikertomuksiamme asia selviää. Oli niitä omalla luokalla olleita luokalle jääneitä, ja oli muita tavalla tai toisella tuttuja, joista tiesi mitä kieltä lukivat pitkänä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *