Tietokonepeloista kohti avointa julkaisemista

Tänään hahmottelen omaa tietäni elämäjulkaisijaksi, vaikken tuota käsitettä tohtinut otsikkoon laittaa. Se ei tunnu vielä omalta. Sari Östman sitoo äsken tarkastetusta väikkärissään suomalaisten kasvukertomuksia puitteisiin. Tässä minun tapahtumia:

 • 1980 kirjoitin vielä omalla sähkökirjoituskoneella lisurini (yliopiston laitoksella muutama PC, rohkeimmat aloittivat)
 • 1990 ensimmäinen tietokone kotiin ”IBM vain 5 pientä minuuttia” (hinta 13000 mk) sillä kirjoitin tutkimusraportin KTL ja tutkimuslaitoksen Mac koneella kirjoitin artikkeleita
 • 1995 seuraava tietokone kotiin (16000 mk)
 • 28.8.2000 Kanetti kaapelimodeemisopimus kotiin, pojan valmiiksi kirjoittamaan hakemukseen tarvittiin äidin allekirjoitus. Tämä sopimus oli ensimmäisten joukossa JKLssä, mutta en muista käytinkö itse tätä yhteyttä vai maksoinko vaan 🙂 – poika käytti enimmin
 • 1994 palasin aokkiin ja siellä oli hyvät www-sivut, esim. koulutuksen linkit valmiina, niitä aloin käyttää oikeasti ja sähköpostia myös (yliopistolla ei vielä ollut kuin harvoilla)
 • 1996 peda-forum yliopistojen keskustelupalsta s-postilistan kautta, eka osallistuminen ja eka moka kun tölväisin kaveria
 • 1997 tytär teki internetohjelmointikurssilla minulle kotisivut ja oli pakko tuottaa sisältö. Ratkaisuna 70-80-90-luvut elettynä ja 2000-luvun alku ennusteena. Voimakas minän integroitumisen kokemus oli tuo tekstin ja kuvien kokoaminen.
 • 2000 työpaikalla verkko-oppimisympäristö R5 Generation käyttöön. ks sivu verkko-opettajaksi kasvusta.
 • 2006 ensimmäiset kv opinnot verkossa
 • 2007 blogi suomeksi, sometu-yhteisö, FB ja SL
 • 2008 konnektivismin globaalit avoimet opinnot alkoivat
 • 2009 twitter ja oma iPhone (työpaikan kännykkä oli ollut vain tiedotusväline)
 • 2010 eläkkeelle, verkkoyhteisöissä toimiminen ja MOOC eksperttiosallistumiset, FB oikeasti käyttöön vasta nyt

Östman kuvaili elämäjulkaisijaksi ryhtymisen syitä (s.78) jakaen ne kolmeen luokkaan: kokeilunhalu, elämäntilanne ja ajautuminen. Näitä kaikkia löytyy minun kertomuksesta. Omat lapset vaikuttivat aloittamiseeni ihan selvästi. Poika houkutteli mukaan heti kun internet alkoi olla saatavilla laajakaistaliittymänä kaapelimodeemin kautta (s.81). 1990-luvun loppupuolella oli kotisivujen kulta-aika muutaman vuoden, mikä toi monia internetin pariin (s.80). Minulla tytär pakotti äidin kehittymään, minun piti jopa opetella korjaaman sivuja itse html-kielellä. Voi että oli vaikeaa.

Östman kuvailee käytön leviämistä s.83. Kuvion mukaan olin varhaiset omaksujat-ryhmässä 1997 kotisivun ja kokeilunhalun myötä. Olin varhaista enemmistöä 2000-luvun vaihteen verkko-opena ja 2007 aloittelijana FBssä. Oli kokeilunhalua, sisällöllinen motiivi, mutta olin hieman varovaisempi kun varhaiset omaksujat. Edelleen kuulun myöhäiseen enemmistöön, koska vasta 2007-8 aloitin omat blogit.

Elämäjulkaisemisen tavoitteet Östman jakaa (s.97) kolmeen tekijään jotka ilmenivät hänen 30 henkilön aineistossa tasaisesti. Suluissa on lukumäärä:

 1. tiedonjakaminen (15)
 2. elämän jäsentäminen (21) tai
 3. sosiaalisuus (15)

Minulla elämän jäsentäminen oli painopisteenä jo 1997 kotisivuissa ja sille perustan loi aikuisuuden kehitysvaiheiden tuntemus. Se nivoutui aikuiskouluttajan työhön ja tiedonjakamisen intressiin. Verkoissa eläminen helpotti elämänmuutosta eläkkeelle jäädessäni. Oli uusi työ ja elämänsisältö tavallaan valmiina. Uuden yllättävän käänteen kohtasin viime vuonna kun innostuin pohtimaan koko elämääni yhdessä entisten koulutoverien kanssa (1964 Imatran yhteislyseon ylioppilaat).

Vielä haluan mainita mukavan käsitteen Östmanin väikkäristä (s.98). Ns. lämpimät asiantuntijat toimivat tulkkina innovaation ja uuden käyttäjän välillä. Minulla oli työpaikalla tällaisia henkilöitä (Heli Kinnunen, Sami Voutilainen, Vesa Vuorimaa) ja omat nyt jo aikuiset lapset opiskelivat tietojenkäsittelyä molemmat. Poika toimii mm. teknisenä asiantuntijana helinurmi.fi domainille.

Tässä perustiedot vaiheistani Östmanin kuvauksiin peilaten. Seuraavaksi pyrin syvemmälle identiteetin muutoksiin, mutta se vaatii pysähtymisen asian äärelle. Nyt väsyttää, on kuuma kesäpäivä.

4 kommenttia artikkeliin ”Tietokonepeloista kohti avointa julkaisemista”

 1. Ehkä listasta puuttuu eräs peruste nimenomaan minun kirjoittamiselle. Se on sukuperine. Mummoni keräsi ja julkaisi aineistoa elämänsä loppupuolella 1932-1957 satoja sivuja – tärkeimpänä ehkä hänen artikkelinsa Suomen itämurteiden kirjassa. Äitini tietoisesti jatkoi perinnettä vuosina 1940-1990 ja sitten veljeni kokosi viitisen kirjaa noista muisteluista. Minä olen jatkanut veljeni töitä ja koonnut alkuperäiset kirjeet kokokoon (yli 4000) vuosilta 1932-2015, sekä lisäksi kuuden sisarukseni ja lukuisten serkkujeni, enojeni, setieni ja tätijeni kirjeitä. Voisiko sanoa, että kuulun lähinnä perinteen tallentajiin, mutta en toivottavasti vain tallentajiin, vaan antamaan lisää sisältöä noihin kirjoituksiin. Toisaalta sukumme säilynyt kirjeaineisto ja muut perinnekirjoitukset onainakin lukuisuudessaan melko poikkeuksellista, eivätkä keskity pelkästään joihinkin sota-ajan kirjeisiin, vaan ihmisten koko elämään. Lisäksi olen yrittänyt pitää mukana myös kasantieteellistä aspektia, tai ainakin niin, että aineistosta sellaistakin dataa saa irrotetuksi.

  1. Minä ajattelen että tuo kertomasi tärkeä toiminta ei kuulu Östmanin tutkimuksen piiriin lainkaan. Östman rajoittuu sellaisiin päivityksiin mitä nykyisestä elämästä tehdään esim FB:iin. Sinä kerrot hienoista aterioista tai musiikkinautinnoista ja luonnossa liikkumisesta kantarellien ja mustikoiden perässä. Ne kuuluisivat tähän yhteyteen.

   En ole vielä päässyt ajattelussani siihen asti että miten meidän koululuokan muistelot sijoittuvat. Nekin lie historiaa vaikka itse elettyä. Toisaalta ei varmaan ole sattuma että te kaikki kolme kanssakirjoittajaa myös harrastatte elämäjulkaisua FB:ssa päivittäen nykyistä minuutta. Minä kai meistä neljästä vähiten harrastan elämäjulkaisuja.

   ON tuo väikkäri virittänyt ajattelua kuiteski ja saanut minut pitkästä aikaa innostumaan …

 2. Niin .. sitten tulee mieleen, kuinka saamme tämän kaiken toimeliaisuuden kohdistumaan ainakin yhteen aiheeseen, joka meitä kaikkia enemmän tai vähemmän kiinnostaa – toisin sanoen Imatran Yhteislyseon lukiolaisten elämään vuosina 1961-64. Ehkäpä jotenkin. Minä jotenkin nurjamielisenä kertomisena haluaisin enemmän kertomuksia ampiaisista kuin itikoista.

  1. niinpä, pitäiskö olla joku paikka jossa kysymystä lukiomuistoista työstettäisiin? Joku FB ryhmäviestipaikka taitaa jo olla, mutta sitä ei käytetä.
   Alkaa tuntua jo menneeltä ajatukselta kun olen monta postausta aiheesta tehnyt.

   Ampiaiset pistelee ja pörisee, itikat inisee ja imee verta. So what? Nurjasta tulee mieleen käsityöt.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *