Syyspäiväntasaus

Mielessäni on pyörinyt koota ja arvioida Imatran yhteislyseon ylioppilaat 1963-64-65 hankkeen tuotoksia, siis omiani ja miten niihin on reagoitu. Ensin esitän faktoja toukokuun lopulta 2014 alkaen. Silloin oli riemuylioppilasjuhla 64 vuosikurssille. Ajattelin että jotain voisi asian tiimoilta tehdä ja aloin blogata:

Dia2Kirjoituksia syntyi epätasaisesti, eniten syyskuussa 2014 kun käsittelin vauhdikkaasti koko elämäni. Myöhemmin julkaisin joitakin luokkakuvia ja ne saivat katsojia. Kirjoitusten sisällöt löytyvät helposti avaamalla sivun Muistelot 2014- . Laitan tähän toisen kuvan, jossa on blogin kommenttien määrät sinä ajankohtana kun ne on kirjoitettu, ei siis ao. postaukseen liitettynä.

Dia3Minun juttuja oli 46 ja kommentteja niihin 360. Eniten kommentteja tuli tämän vuoden loppukeväästä, joten tämä hanke on käynnistynyt hitaasti. Tämähän ei ole nuorten ohimenevää höpötystä vaan asiallista yhdessä oloa aikuisten kesken. Tuo lause ihan siksi kun olen vuosia kuunnellut ikärasistisia sanontoja netinkäytöstä.

Sama hitaasti käynnistyminen näkyy myös Google Analyticsin tarjoamassa sivuilla käymisissä:

uusinEnemmän vieraita on ollut tänä vuonna kuin ensimmäisenä. Olisiko niin että sana leviää hitaasti vai mistä on kysymys? Istuntojen määrät ovat tasaisempi käyrä (jätän sen pois), 2660 eri ihmistä käynyt lukemassa. Tänä vuonna on ollut useiden sivujen selaajia liikkeellä. Kaikkialta Suomesta lukijoita on tullut ja muistakin maista. Tykkään kartoista niin laitan oman maamme kävijät vielä:

uusin2Helsinki on pitkään ollut kärjessä eikä ihme, kun siellä niitä ihmisiä asuu. Jyväskylä on kakkonen ja Tampere kolmas, sitten Imatra ja Lappeenranta ym.

Entisistä luokkatovereista on tähän blogiin kommentoinut 15 ja Facebookissa tai sähköpostissa muutama lisää. Tämä luku on mielestäni iso, kun meitä oli 22 riemuylioppilasjuhlassa. Toiset blogaajat Pike, Eeva ja Ilmo ovat kommentoineet myös minua. Ilahduttavaa on ollut saada yhteys koulutovereihin, joita ei ole tavannut lainkaan vuoden 64 jälkeen. Pertti H on kertonut elämästään lukuisissa kommenteissa.

Lukijoita täytyy olla paljon muitenkin kuin koulutovereita ja onhan meillä jokaisella ikätovereita eri puolella maata, sukulaisia ja työtovereita. Tähän ikään sopii muistojen aktivoituminen ja on kiva jakaa ikäkauteen liittyviä kokemuksia. Lapsuus oli köyhää mutta kuitenkin kivaa. Nuoruus oli vaikeaa, niinhän se aina.

Itse olen saanut uudenlaista tiedostusta omaan historiaan. Sain tärkeää palautetta siskoltani ja serkultani, Pikeltä ja Eppikseltä ja monilta muilta. Tämä on ollut antoisa matka. Näen pysyvyyttä itsessäni: vaikka maailma ympärillä avartuu, persoonallisuus säilyy ja sen myötä suhtautuminen moniin asioihin. Pike ja Eppis ovat edelleen sosiaalisempia kuin minä – tämä lienee hyvä esimerkki. Tyttäreni kertoi oppineensa uutta äidistään seuraamalla tätä blogia – sukupolvien ketjut olisi yksi kiehtova tutkimusaihe.

Kaikki ihmiset tuntuvat täyttävän 70 tänä vuonna. Ajokortti tuli just uusi minullekin ja palautin ruostuneen ajotaitoni kesän aikana. Mitä seuraavaksi? Vieläkö tehdään jotain yhdessä?

Lisäys 24.9. Olen miettinyt erilaisia tapoja jatkaa. Tykkään kuvien käytöstä elämän jäsennyksessä ja nautin kovasti esim. sarjasta Kuusi kuvaa elämästä. Tässä linkki Laura Kolben kuvakertomukseen. Sivun alaosassa voi kuunnella ja katsella samanaikaisesti. Tarjolla on monien muidenkin kertomuksia…

9 kommenttia artikkeliin ”Syyspäiväntasaus”

 1. Upea lähestymistapa meitä yhdistävään asiaan. Tämä on taas jotain, mihin itse en pystyisi. Mie vaan kirjoittelen… Millaisiahan käyriä Ilmolle tulisi? Hän kirjoittaa hurmiossa ja lukijoitakin taitaa olla melkoisia määriä.

  1. Kiitos kommentista. Minua askarruttaa tämän IYL hankkeen jatko, olen kai kirjoittanut itsestä sen mitä irti saan tällä tavalla.
   En halunnut arvioida sinun tai Ilmon tai Eppiksen blogeja kun se on teidän oma asia. Ilmo kirjoittaa nyt useimmiten puhtaaksi vanhempiensa kirjeitä sota-ajalta, ne eivät löydy hänen oman muistelubloginsa kautta vaan ovat hiukan eri osoitteessa.
   Lukijoita on varmaan kaikilla meillä. Mihin niitä sitten vertaa: Robin sai yhdessä yössä sen mitä minä 1½ vuodessa…
   Painotin sitä että tässä koulumuistohankkeessa lukijat tulee hitaasti mukaan ja harvat kertovat ääneen mitä ajattelevat. Mikä sitten on ylipäätään tämän hankkeen anti? Sitä taidan ihmetellä nyt syyspäivätasauksen aikaan ja keräsin pohjatietoja arviointia varten.

 2. En ole enää halunnut kirjoittaa mitään näille palstoille, joille olen kirjoittanut niin paljon, aivan liikaa.
  Itse en halua mitään blogikirjoituksia aikaansaada, kuten olen todennut.
  Minua jää keljuttamaan, kun en voi (syitä en täällä voi paljastaa tarkemmin) saada kopioiduksi itselleni näitä ”laajahkoja muistelmiani”, jotka minulle olisivat niin tärkeät talteen saataviksi. Apuakin yritin pyytää niiden talteen ottamiseksi, mutten saanut. En voi asialle näköjään mitään. Slut nu, ja terveisiä, vointia ja onnitteluja kaikille täyttäville uudemman kerran !

 3. Parhaimmat syntymäpäiväonnitteluni Sinulle, kun Sinäkin olet nyt saavuttanut tämän ”meidän” jo melko korkean ikämme ! Ja hyvää ”vanhuus”ikää edelleenkin, vuosia eteenpäin.

  Uskoisin että syntymäsi tarkka kellonaika on melko lähellä aikaa 01.44.

  Terveisin Pertti Juhani !

  1. Kiitos onnittelusta, Pertti!
   Olen tosiaan näitä loppuvuoden lapsia. Monet koulutoverit alkoivat onnitella Facebookissa eilen ja ihmettelin muistivatko he että olen syntynyt keskiyöllä. Sinä ainakin muistit.
   Eletään ja voidaan niin hyvin kuin voidaan, ei kai tässä enää muuta 🙂

 4. Syksyn mittaan olen tehnyt mm. astrologian ”väitöskirjatyöni”. Selvitin ensin lopultakin Mikael Agricolan syntymävuoden ja syntymäpäivän, joita ei tiedetä. Elämäntapahtumiakaan ei syntymäajan oikeellisuuden testaamisen ole kovin paljon, mutta uskon onnistuneeni asiassa.

  Suuren työni toinen osa oli pitkään haaveilemani vielä vaikeampi, mahdoton tehtävä: muinaisen Egyptin suurimman faaraon (joka ei ole Ramses II, suuri kerskuri) syntymäajan asettaminen kohdalleen ja hänen horoskooppinsa laatiminen. Senkään testaamiseen ei kovin monia tapahtumia ole riittävän tarkasti tiedossa, mutta uskon että onnistuin tehtävässäni. Hänhän syntyi 3.494 vuotta ennen tätä vuotta eli melkein 1.500 vuotta ennen ajanlaskumme alkua ! Saattaa olla, etten paljasta tietojani koskaan kenellekään, edes ammattiastrologeista pätevimmille. En pelkää sitä, että olisin erehtynyt (sekin mahdollisuus on toki olemassa), vaan pidän tiedot itselläni. Tehköön joku saman (siis laatii ko. ”koopit”, jos kykenee) itse. Tuo suuri (pienehkö kooltaan) soturifaarao oli Tuthmosis III.

 5. Näytän tehneen pienen virheen. Po. 3.496 vuotta (ja hieman yli puoli vuotta päälle) ennen tätä vuotta, siis syntyi tuo T. III.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *