Kun blogissa on erilaisia sisältöjä

Miten järjestää blogin erilaiset sisällöt lukijan löydettäviksi? Tämä kysymys nousee monivuotisissa  blogeissa tai eläkeikäisen aloittaessa blogata. Mistä oma elämä koostuu ja mitä siitä julkisesti kerron?

satoOlen jutellut asiasta entisen työtoverini Raijan aloittaessa Nytmenox -blogin. Hän kertoo vauhdikkaasta elämästään, kuten otsikko osuvasti antaa ymmärtää. Juttelin asiasta myös entisen koulutoverini Piken siirtyessä WordPress-alustan käyttäjäksi. Hänen piikiikanmaailma tarjoaa sisältöjä lapsuudesta eläkeikään. Tarjosin hänelle muka apua blogin järjestelyihin kunnes ymmärsin että minun tapa käsittää blogin sivut ja kategoriat poikkesi hänen tavastaan. Olin ajatellut että sivut ovat pysyvä iso jaottelu blogin sisältöihin ja pitkään käytin blogipohjaa jossa sivut sai yläpalkkiin. Pike taisi käyttää kategorioita tuohon tarkoitukseen mihin minä sivuja. Sitten on vielä tagit, joilla voi merkitä tiettyjä jaksoja (esim. kursseja).

Mikä jäsentely olisi paras? onko tuota syytä miettiäkään? Pidän nyt arvokkaimpana haku-kenttää joka nopeasti löytää mitä vaan blogin sisältä. Olen piilottanut tässä blogissa kategoriat, jotka olivat ihan liian laajoja kuvatakseen mitään. Syntyhetkellä ei tiedä mitä kaikkea on tulossa ja hakupalvelut kehittyivät nopeasti.

Yksi esimerkki blogin uudelleen organisoinnista eläkeläiseksi jäämisen jälkeen on Francess Bell. Minua ihastuttaa erityisesti hänen blogin yläpalkki tuotokset, jossa on peräkkäin neuleet ja kirjoitukset ja puutarha. Käsitöitä kaikki joissa tarvitaan sekä aivoja että kauneusaistia. Hän ottaa lukijoiden intressit huomioon.

Minä olen vaihtanut blogin nimeä ja alustaa. Vuonna 2011 kokosin ajatuksiani Tampereen yliopiston julkaisuun Tarinoita blogien käytöstä. Silloin löysin teemat vasta jälkikäteen. Verkko-opettaja oli siirtynyt seuraamaan verkkoyhteisöjä ja sosiaalisen median heräämistä.

Blogi on sellaisen nettielämän paikka, jossa hahmottelen teoriassa ja käytännössä virtuaaliyhteisön mahdollisuuksia. Me seniorit nousemme Suomessa nopeasti merkittäväksi käyttäjäryhmäksi – kai meidän on itse otettava paikkamme. Noin ajattelin ensin yhteisöistä. Sitten tiedostin omien asenteiden muutoksia lukemalla blogiani. Olin pettynyt yhteisöjen tuotoksiin enkä löytänyt vaikutuskeinoja. Muutaman kerran tämä blogi taisi jo kuollakin.

Lupasin pitää blogin osoitteen samana tuon julkaisun jälkeen kun verkkoversiossa oli paljon linkkejä. Parin vuoden kuluttua sitten muutin edublogs- alustasta WordPressiin, jolloin kaikki linkit katkesivat. Englanninkielinen blogi on siirtymähetkeen asti edelleen vanhassakin osoitteessa, koska sen sisältö on luonteeltaan pysyvämpää.

Riemuylioppilasjuhla keväällä 2014 sai minut kirjoittamaan kouluvuosista ja elämänkaaresta. En arvannut että kirjoituksia tulisi paljon, mutta niin kävi. Piti tehdä uusi sivu Muistelot ja yhteenveto toiminnasta.  Tämä osa blogistani vetää edelleen lukijoita ja kommentteja. Se voisi olla omana kokonaisuutenaan vielä selvemmin erotettuna kuin mitä nyt on. Imatra-tagilla kaikki löytyvät, mutta sekin on kömpelö tapa kun posteja on paljon.

Muut uudet kirjoitukset ovat yksittäisiä, hakusanoilla löydettäviä, tai pieniä kokonaisuuksia kuten Koodiaapinen- opinnot loka-marraskuussa 2015. Eläkeläisten blogit ja kaikenlainen seniorien verkkotoiminta lisääntyvät varmasti, siksi tätä mietin. Ymmärsinkö uutta? En, mutta tulipa kirjattua tämä pohdinta.

 

2 kommenttia artikkeliin ”Kun blogissa on erilaisia sisältöjä”

  1. Järjesteleminen on oma taiteenlajinsa niin valokuvissa kuin myös kirjoituksissa ja blogeissa, joita juuri käsittelet. Olen aina ajatellut, että on tärkeintä tietää itse, missä mikin on. Toisaalta pitäisi kyllä ajatella myös mahdollisia lukijoita ja saada rakenne selkeäksi ja toimivaksi.
    Sinulta nyt puuttuvat kategoriat ja tagit – ainakin tästä luettavalta sivulta, kyllä se vähän hämää ulkopuolista. ”Sivut” on selkeä ryhmittely, ehkä se sitten kuitenkin riittää…

    1. Nyt on uutena eri välineet joilla blogia luetaan ja kirjoitetaan. Minä luen iPadilla nyt ja mulla näkyy kategoriat ja tagit. Sulla sitten ei, ota näistä selvää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *