Verkko-opettaja 2002-09

Tässä kerron omasta kehityksestäni verkko-opettajaksi. Katson sen varsinaisesti alkaneen vuonna 2002 kun opiskelijaryhmän kanssa kokeilimme verkkoympäristöä R5 Generation. Aiemmin 1990-luvulla toimi yliopistojen peda-forum, johon jännittyneenä osallistuin pari kertaa. Tytär teki minulle ensimmäiset kotisivut 1997: niiden sisällön kokoaminen oli voimakas integroiva elämys.

Verkko-opettajuus rakentuu aiemmalle asiantuntemukselle. Minulla se on ihmistieteissä, psykologiassa ja kasvatustieteissä, joita olen käyttänyt ammatillisessa opettajankoulutuksessa. Erilaisiin ammatteihin tutustuminen aikuiskoulutuksessa on ollut haastavaa ja kiehtovaa.

Verkkoympäristön käyttö vaatii monenlaisten välineiden opiskelua, mikä ihmistieteilijältä vei alussa paljon aikaa (kai vie se nytkin mutta siihen on tottunut).

opekehitys

Aikaisempi pedagoginen osaaminen antaa pohjan, jolta arvioida verkko-opetusta. Tosin aluksi muistelen pudonneeni tekniikan kuoppiin: ne veivät energian ja olin onnellinen kun jotain sain tehtyä. Opiskelijoita kannustin kuitenkin osallistumaan alusta asti ja intuitiivisesti toimin heitä tukien. Olin opettajana mahdollisimman passiivinen mutta samalla yksilöllisesti huomioiva. Tämän ymmärsin vasta sellaisissa tilanteissa kun kerroin kollegoille toiminnastani verkkoympäristössä (kannattaa siis kertoa).

Verkkotoiminnan katson sisältävän karkeasti niputettuna tällaisia osia:
vaikuttajat

Tärkeimmäksi oppimisen lähteeksi koen oman verkko-opettajana toimimisen. Ohessa on tullut luettua kirjoja ja käytyä ITK kongresseissa Aulangolla ja rakennettua verkostoja. Matka OnLine Educaan Berliiniin osoitti että koko maailma tätä harrastaa.

Kiinnostus syntyi vuosituhannen vaihteessa ja se tuntuu pysyvän yllä. Monilla ihmisillä on ollut siihen vaikutusta ja on edelleen. Kesällä 2002 sain opiskelijani Heli Kinnusen ansiosta tehtyä ryhmän webbisivut Front Pagella. Kesällä 2004 valmistuneensta ryhmästä on yhden opiskelijan tarina. Digimateriaalin teosta oli näyttö vuodelta 2005, jossa taitaa olla sekalaista koontia verkko-opiskelun tiimoilta, linkki on jo poistettu.

Nyt 2007 en osaa edes ajatella tekeväni verkko-opettajana mitään yksin. Siksi tämä blogikin syntyy. Jos aiemmin ajattelin tekniikan opiskelun vievän puoli vuotta niin nyt uusia välineitä opiskelee joka viikko ja osaavampien asiantuntemusta tarvitsee jatkuvasti. Enkelinä on nyt Sami Voutilainen joka opasti tekemään blogin eikä kotisivuja 🙂 On jännittävää nähdä mitä kaikkea opin tänä vuonna ja kenen kanssa pääsen täällä blogissa vuorovaikutukseen? Aika näyttää. Nyt juuri koen sitä hurmaa mitä on aina ensimmäistä kertaa jotain tehdessä virtuaaliympäristössä.

Noin lokakuussa 2007. Blogi jäi henkiin ja täytti vuoden ja kaksikin. Arvioin toimintaani uudelleen loppuvuodesta 2009 kun lopetin opettajan hommat . Vähitellen painopiste siirtynee verkkoyhteisöihin…

7 kommenttia artikkeliin ”Verkko-opettaja 2002-09”

 1. Hei Heli

  luin Irmelin vinkistä aikuisoppijana sun palstaasi ja mielenkiintoista on toi sun seesteisyys tän uuden median äärellä. Me opeksiopiskelijat painiskellaan kaikenmaailman hässäköiden keskellä ja silmien edessä käsillä kymmeniä erilaisia saittipohjia ja sokkeloiden maailma, josta pitäisi jotenkin löytää ja etsiä olennainen apu tuleviin opetuksiin… tai muuanne.

  Satutko olemaan muinaiselle Kuopion Klassikan äidinkielenopelle, Helka Nurmelle jotain sukua?

  Tää sun blogi on kuin oppimispäiväkirja tai toimintapäiväkirja tai oma portfoliotyyppinen juttu myös, sekoitusta monesta. Lisäksi infokanava mm meille asian haravoijille. Ehkä saan tästä ajatuksen tehdä oma portfolio sähköiseen muotoon…

  Iloista talvea toivotellen
  Happosen Juuso

 2. Hei Juuso

  Ei, en ole sukua Helka Nurmelle tai siis mieheni ei ole, koska olen saanut tämän sukunimen häneltä.

  Oli tosi kivaa saada kommenttisi ja kuulla olevani seesteinen: mainiota! MInä kun juuri mietin että miten jatkaisin kun olen nyt vapaalla.

  En tiedä ketä Irmeliä(Pietilä, Maunonen-Eskelinen, Aro?) tarkoitat ja opiskeletko Hesassa vai JKLssä opettajaksi mutta sillä ei ole niinkään väliä. Tärkeintä on tästä blogista on ollut sinulle iloa. Olen kehittelemässä ajatusta että kirjoitan blogin pidosta seuraavaksi. Sekoitukseni tulee jotenkin muuttumaan 2010 enkä tiedä miten.
  Kiitoksia siis!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *